Tunus'ta Ulusal Kurucu Meclis'in Feshedilmesi Tartışmaları

TUNUS - Tunus'ta üçlü koalisyon hükümetinin en büyük ortağı Nahda Hareketi Partisi Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi, "Ulusal Kurucu Meclisi'in feshedilmesi kırmızı çizgidir" dedi.

Gannuşi, Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Meclis'in feshedilmesine ilişkin muhalefetin yaptığı çağrıların kabul edilemez olduğunu ve bu konunun "kırmızı çizgi" olduğunu belirtti.

Ulusal Kurucu Meclis Büro Sözcüsü Müfdi el-Mesdi ise "Bin Cafer ve Gannuşi Tunus Genel İşçi Sendikasının bağımsız yetkilerle donatılmış yeni hükümet kurma ve Ulusal Kurucu Meclisi muhafaza etme yönündeki girişimlerini görüştü. Görüşmede ayrıca, ulusal birlik ya da ulusal kurtuluş hükümeti kurulması konusu ele alındı" diye konuştu.

Mesdi, hükümet ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve bu konuda kesin bir karar alınmadığını belirtti.

-Siyasi partilerden Ulusal Kurucu Meclis'e destek-

Tunus'ta Meclis'in feshedilmesi çağrılarına karşı, arasında Nahda, Vefa, Halkın Birliği'nin de imzasının bulunduğu 18 parti, yayınladıkları ortak bildiride Ulusal Kurucu Meclis'in meşruiyetine destek verdiklerini, seçimlerin en kısa zamanda yapılmasını istediklerini ifade etti.

Ulusal Kurucu Meclise destek ifadeleri yer alan açıklamada, en kısa zamanda anayasa çalışmalarının tamamlanması ve seçimlerin yapılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, ülkenin şiddete ve kaosa sürüklenerek geçiş döneminin başarısızlığa uğratılması için yapılan planlara karşı olunduğu belirtilerek, Brahmi suikasti ve Şeanbi Dağı'nda 8 Tunus askerinin öldürüldüğü saldırı kınandı.

Halk Cephesi Koalisyonu Başkanı ve Tunus Kurucu Meclisi üyesi Muhammed el-Brahmi'nin perşembe günü evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi sonucu Tunus'ta meclis ve hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş, meclisin feshedilmesi ve hükümetin istifası istenmişti.

Kaynak: AA