Osmanlı Mimarisi Yeniden Canlanacak

Aydın'ın Karacasu ilçesi, ünlü antik kenti Afrodisias'la birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yapılmış tarihi evleri ile de adından söz ettirmeye çalışıyor.

Osmanlı Mimarisi Yeniden Canlanacak
Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Tarihi Kentler Birliği'ne üye olan Karacasu'nun tarihi zenginliklerinin korunması için çalışmaları hızlandırdı. Başkan Büyükyapıcı "Elimizdeki tarihin kıymetini bilmek zorundayız" dedi.

Türkiye'de Anıtlar Kurulu'nun koruma altına aldığı 44 sokaktan ikisinin Karacasu'da olduğunu söyleyen Başkan Büyükyapıcı "Büyükdağlı mahallesindeki Küçükarık ve Cabi mahallesindeki Dellalzade sokak, Osmanlı Mimarisini yansıtan iki önemli sokağımızdır. Bunlarla birlikte yine Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerinin sergilendiği 90 civarındaki tarihi evleri de restorasyonla yeniden canlandırmaya başladık. Anıtlar Kurulu'ndan belli dönemlerde çıkartılan ödeneklerle yavaş yavaş bu evleri aslına uygun şekilde restorasyonlarını yaptırıyoruz. Korunmasını ve restorasyonunu sağlamak istediğimiz evlerin sahipleri ile çeşitli toplantılar yaparak ikna yoluna gidiyoruz. Bina sahipleri kendileri bir çivi çakamadıkları evlerinin koruma altına alınmasından sonra restorasyon konusunda Anıtlar Kurulu'ndan destek alacaklarını anlatmaya çalışıyoruz. Birgi ve Cumalıkazık'ı örnek gösteriyoruz ve bu örnekleri mal sahiplerine göstermek için geziler düzenledik. Mal sahiplerimiz bu örnekleri gördüklerinde evlerini sahiplenerek bize destek vermeye başladı.

yaptığımız çalışmalarla koruma altında olan 50 tarihi ev sayısını 86'ya çıkartmaya çalışıyoruz" dedi.

Yeni evlerle iç içe girdiği için 1800'lü yıllardan kalma tarihi Osmanlı evlerinin birçoğunun yıkılıp yerine yeni binalar yapıldığını dile getiren Büyükyapıcı, "Arnavut kaldırımlı sokaklarımız ve cumbalı evlerimiz koruma altında olmadığı için tahrip olmuştur" dedi.

3 yıl önce Tarihi Kentler Birliği'ne üye olduktan sonra yaklaşık 50 evin koruma altına alındığının altını çizen Büyükyapıcı, Dandalaz köprüsü olarak bilinen yaklaşık bin 700 yıllık tarihi köprünün kısa süre içerisinde restore edileceğini belirterek, 36 civarında en az 250 yıllık olan tarihi toprak damlı seramik atölyesi için ‘koruma’ ve ‘restorasyon’ başvurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA