"Twitter'da Sahte Kullanıcı Operasyonu Türkiye'ye Has Değil"
İSTANBUL - İZZET TAŞKIRAN - Sosyal medya uzmanları, Twitter'da sahte ve pasif durumda olan veya blok şeklinde takip yapanların hesaplarıyla ilgili "temizlik operasyonu" yapıldığına yönelik iddiaları AA'ya değerlendirdi.
Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kullanıcısı olan Twitter'ın son üç gündür birçok hesabı sildiğini belirtti.
Ercan, birçok kullanıcının takipçilerinin azalmasından dolayı dert yandığını ifade ederek, "Birçok kişi hesabının şikayet edildiğini, spamlandığını ve bu sebeple takipçilerinin azaldığını iddia ediyor. Fakat durum hiç de göründüğü gibi değil. Twitter son üç gündür 'fake ve inaktif hesapları' siliyor. Takipçi azalmasının sebebi de bu hesapların silinmesi olarak görülüyor" değerlendirmesini yaptı.
Daha önce sahte takipçi satın alan bazı "ünlü" kullanıcıların bir günde 300 bine yakın takipçi kaybettiklerini öne süren Ercan, sosyal medya analiz sitesi "Social Bakers"ın Twitter'ın "çöp" hesaplar için bir operasyon başlattığını kanıtlandığını savundu.
Twitter'daki geliştirici sayfasında, askıya alma ve takipçi azalmasının sıklıkla tartışılmasının bu çalışmanın Türkiye'ye has olmadığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Ercan, "Brezilya'dan Sırbistan'a kadar birçok ülkede benzer sorunların yaşandığını söyleyen kullanıcılar, Twitter'dan resmi bir açıklama yapılmaması yüzünden meraklı bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı medya organlarında yer alan 'hükümet karşıtı hesapların silindiğine' yönelik iddiaları, hükümete destek veren hesapların da siliniyor olması çürütüyor" şeklinde konuştu.
- "Twitter hesaplarının satıldığı bir pazar oluştu"
Ercan, Gezi Parkı odaklı yaşanan olaylarla birlikte Türkiye'de 1 ay içinde 1 milyondan fazla hesap açıldığını, bunların satıldığı bir "pazarın" oluştuğunu iddia ederek, şöyle devam etti:
"Twitter'ın sadece kopyala yapıştır mantığı ile çalışan hesapları da tespit ettiği, bu hesapları da takipçi sayısına bakmadan tek tek kapattığı gözlemlenen sonuçlar arasında yer alıyor. Kullanıcılar, özellikle 3-4 gündür şiddetli bir şekilde görülen bu operasyonda hesaplarını kaybetmemek için, hesaplarını aktif kullanmalı, bilmediği spam linklere tıklamamalı, takipçi arttırma programlarından uzak durmalı ve spam yememelidir."
Ercan, mağdur olan kullanıcıların şikayetlerini support.twitter.com adresinden İngilizce olarak yapabileceğini sözlerine ekledi.
SosyalUS Dijital İletişim Merkezi Ajansı Başkanı İbrahim Yörük de son günlerde Twitter'da yaşanan değişiklikleri "yıllar boyunca birçok site ve sistemden kaynaklanan gereksiz veri temizliği" olarak nitelendirdi.
-"Programlar yoluyla açılan 'bot' hesaplar geçmişte de siliniyordu"
Yörük, programlar yoluyla açılan, "bot" diye tabir edilen hesapların geçmişte de kapatıldığını ifade ederek, "Twitter, bizim 'agresif tutum' dediğimiz, yeni hesap açıp birçok kullanıcıya ileti yazan, herkesi takibe alan kişilerin hesaplarını zaten ara ara kapatıyordu. Bu operasyon yeni hesap açan kullanıcılar ya da aktif kullanılmayan birçok hesabın kapatılmasıyla gündeme geldi" diye konuştu.
Gezi Parkı odaklı eylemlerin ardından gruplara destek amaçlı hesaplar açarak, sınırlı sayıda takipçisi olmasına rağmen çevresine "ahkam kesen" kitlenin çalışmalarla temizlendiğini savunan Yörük, sosyal medya mecrasında faaliyet gösteren ajans yöneticilerinin bu durumdan gayet memnun olduklarını dile getirdi.
"Sosyal medyada işin reklam ve etkileşim kısmı çok önemlidir" diyen Yörük, şöyle devam etti:
"Sosyal medyada takipçi sayısı ve etkileşim açısından bazı sorunlar yaşıyorduk. Sadece markaya şikayet amacıyla açılan yeni hesaplar, sektörü olumsuz etkilemekteydi. Bir bakımdan markaları reklama ve onaylanmış hesaplara yönlendirmek için böyle bir operasyonu gerçekleştirmiş olabilir. Önemli olan Twitter'ın neden böyle bir operesyon yaptığından ziyade zamanlaması olmalıdır. Bu da zaten onların inisiyatifindedir. 'Twitter hükümet ile anlaşarak, hesabımı kapattı' şeklinde yayılan söylemler 'internet geyiği' olup kendini fazla önemsemekten başka bir şey değildir."