Türk İşadamları, Lots City Lansman Yemeğinde Buluştu

Rusya'da az sayıdaki toptancı komplekslerinin en büyüklerinden, rekabetçi fiyatlar, yüksek kaliteli ürünler, uygar ve rahat ticaret anlayışında yeni bir dönemi ima eden Lotos City, Türk yatırımcıları bekliyor.

Türk İşadamları, Lots City Lansman Yemeğinde Buluştu
Moskova'da toptancılar için farklı bir konsept olarak ortaya çıkan Lotos City Toptan ve Perakende Ticaret Merkezi'nin Lansman ve İftar Yemeği, 29 Temmuz'da Polat Renaissance Hotel'de Türk işdünyası ve basınından 900 dolayında misafirin katılımıyla düzenlendi.

Yön Tanıtım Yayıncılık tarafından organize edilen ve saat 19.00'da başlayan programda sırasıyla; Lotos City Proje Müdürü Dimitri Jabin, Yönetim Kurulu Başkanı Samuel Genadivich, Lotos City Genel Müdürü Ramal Shalmiev ve LASİAD Yönetim Kurulu Başkanvekili Muhammed Sancaktar birer konuşma sundu.

Lotos City'nin toptan ve perakende tekstilciler için çok özel bir imkan olacağını söyleyerek başladığı konuşmasında Lotos City Genel Müdürü Ramal Shalmiev, bunun sebeplerini şöyle açıkladı: "Lotos City, sivil, konforlu ve yeni bir formatla diğer benzer çarşılardan ayrılıyor. Devletin de desteklediği bir işmerkeziyiz. Burada yatırım yapmak isteyenlere, şirketleri yoksa kurmaları için, mallarının yüklenmesi ve gümrüklenmesi için uygun fiyatlarla yardımcı olacağız ve tüm evrakları da teslim edeceğiz sahiplerine. Devlet desteği de bu açılardan garanti manasına geliyor. Bütün parasal işlemler devlet bankası Sberbank üstünden sistemli şekilde gerçekleşecek".

"Biz burada ürünlerin fiyatının başka pazarlardakinden ucuz olmasını istiyoruz" diyen Shalmiev, "Çünkü biz sizlere 6 ay düşük kiralar sunuyoruz. Sonrasında da çok yüksek artış olmayacak. Gümrük hizmetleri, konaklama imkanları ve kiralama gibi büyük gider kalemlerinde düşük ücretlerle hizmet alacağınız için daha düşük fiyata mal üretmeniz mümkün olacak. Böylece başka ülkelerden de gelip sizlerden alış veriş yapılması mümkün hale gelecek. Örneğin Çinliler'e yüzde 55-60 oranında satış yapıldı. Türkiye'nin tekstilde en büyük iş ortağı olan Rusya'nın başkenti Moskova'daki Lotos City bu nedenle sizler için kaçırılmaz bir fırsat" dedi.

Shalmiev'in verdiği bilgilere göre, 3 etapta tamamlanacak olan Lotos City'nin birinci etabı, 5 binden fazla dükkan, üstünde 3 bin araçlık otopark, alt katta 30 bin m2 depo, yan tarafta 10 dönüm otobüs parkı, 140 bin m2 depo ve gümrüklü alandan oluşuyor. Ofislerde internetler, telefonları kapsayan business center gibi en son teknolojik imkanlar bulunuyor. İki ayda 5 bin ve 1 yıl sonunda ikinci 5 bin kişilik otelin inşası tamamlanacak ve her ülkeye ayrı yerler ayrılacak.

LASİAD/Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Vekili Muhammed Sancaktar Laleli piyasasının müşteri profilini çıkardığı konuşmasında; "Biz, Laleli olarak başta BDT ülkeleri olmak üzere, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleri ekseninde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Dönemsel anlamda iniş çıkışlar yaşasak da, hedef pazarlarımızda gün geçtikçe artan bir ticari ivme yakalamış durumdayız. Tabii bu pazarların başında da muhakkak ki Rusya Federasyonu gelmekte. LASİAD olarak her ne kadar pazar çeşitliliği oluşturma gayreti içerisinde olsak da, son yaptığımız anketler bize hala gelen misafirlerimizin yüzde 57’sinin Rusya’dan, yüzde 66’sının ise Rusya-Kazakistan-Beyaz Rusya üçlüsünden oluştuğunu göstermektedir. Bu bakımdan Rusya başta olmak üzere bu ülkelerle olan ilişkilerimizde ortaya çıkacak makro ve mikro anlamda tüm gelişmeler bizleri azami düzeyde ilgilendirmektedir" dedikten sonra gelecek vizyonunu çizerek şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz küresel noktada artık ülkeler, coğrafi bölgeler, kıtalar hatta tüm yerküre, rekabete açık büyük bir pazar halini almıştır. Özellikle son dönemde yaşadığımız toplumsal olaylar, Laleli, Merter, Osmanbey gibi pazarların bölgesel rekabetinden çok, var olan ülke imajının daha ön planda tutulması gerektiğini bizlere göstermiştir. Hepimizin aynı gemide yol aldığını hatırlatması yönünden bizler için bir kez daha büyük bir ders teşkil etmiştir. Şahsen ben, gittikçe artan rekabet ortamında artık bölgelerin kabuğuna çekilmesinin, eskisi gibi mağazalarda müşteri bekleyerek satış hedefleri oluşturma döneminin yıllar önce sona erdiği kanaatindeyim. Artık dinamik ve pro-aktif olmalı, hedef pazarlarımızda tabiri caizse mekik dokumalıyız. Bunu bizler yapmazsak mutlaka birileri yapacaktır. Bugün elde tutmaya çalıştığımız pazarlar, aktivitelerimize bağlı olarak yıllar sonra ya potansiyel pazarlarımızdan biri olacak ya da mazide kalmış, unutulmuş bölgelerden sayılacaktır. Önümüze koyduğumuz büyük ihracat hedeflerini gerçekleştirmek istiyorsak bölge firmaları olarak açık söylüyorum daha fazla uçmalı, işverenler olarak pasaportlarımızı daha hızlı eskitmeliyiz. Ancak bu sayede Laleli’yi, Osmanbey’i ve Merter’i güçlendirebilir, iş potansiyelimizi yükseltebiliriz".
Kaynak: İHA