"kerpiç Malzemesinin Geleneksel Kullanımı ve İyileştirilmesi" Çalışması

BİLECİK - Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özgünler, betonarme binaların ur gibi her yere girdiğini, Anadolu'da yöresel kimliğin kaybolduğu yaşam alanlarının türediğini bildirdi.

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Tongurlar köyünde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri, "kerpiç" malzemesinin geleneksel kullanımı ve güncel ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmesi amacıyla çalışmalarda bulundu.

"Betonarme binalar, artık ur gibi her yere girdi ve maalesef, Anadolu'da yöresel kimliğin kaybolduğu yaşam alanları türedi" diyen Doç. Dr. Özgünler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu çalışmalardaki temel amacın, yerel malzemelerin kullanımını desteklemek ve yöresel mimarinin tipolojisini oluşturmak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Tongurlar köyündeki bina tipolojisini çıkarmak için bir ekiple geldik. Evlerde kullanılan malzemeler kerpiç, biz de ağırlıklı olarak kerpiç üzerinde çalışmak istiyorduk. Çünkü, günümüzde 'sürdürülebilirlik' kavramı içerisinde doğaya dost ve doğaya en az zarar veren en ucuz malzemelerden birisi kerpiçtir. Onun da en kötü yanı çok çabuk bozuluyor olması. Genelde köylüler, bu tip geleneksel yapı malzemelerinden kaçınmaya başladılar. Biz, bu malzemeyi iyileştirip nasıl kullanabiliriz, bu güzel malzemeyi yeni yapılarda da kullanabilelim diye bu yola çıktık. Çünkü insanlar, Kerpiç evler çok toz yapıyor diye evi terk ediyorlar ve betonarme ev yapıyorlar. Beton evlerde de mutlu olamıyorlar. Çünkü kerpiçin verdiği fiziksel ortamı betonarme evlerde bulamıyorlar."

Özgünler, şunları kaydetti:

"Bizim amacımız, insanların eski evlerini terk etmeden, evlerini geleneksel malzeme ile daha iyi hale getirerek ve daha yaşanabilir şartlar oluşturarak barınmaya devam etmesini sağlamak. İç iklim koşullarının daha dengeli olduğu bir yapı oluşturmak ve bu yapıyı oluştururken o yörenin ihtiyaçlarına göre bina plan tipini de korumak çok önemli. Burada da çok özgün bir plan tipi var ve taş, ahşap, kerpiç gibi doğal olan bütün malzemeler kullanılmış. Gelecek yıl, burada kerpiç binaya örnek olacak bir bina yapmayı düşünüyoruz."

Tongurlar köyünde sürdürülen çalışmalara, Doç. Dr. Seden Acun Özgünler, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Tekin, araştırma görevlileri ile 20 öğrenci katıldı.

Kaynak: AA