"Dur Yolcu" Ruhunu Taşıyan Suriyeli Çerkez Aile, Bizden Biri Oldu

BALIKESİR - METİN AKTAŞ - Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç ederek, soydaşlarının yaşadığı Balıkesir'in bir köyüne yerleşen iki çocuklu Çerkez aile, köylülerle iyice kaynaştı. Aile büyüklerinden biri Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen Çerkezler, bu mücadeleye duydukları saygı ve köyde gördükleri misafirperverlikle geleceğe umutla bakıyor.

Vahid Dada, eşi ve iki kızı, Suriye'deki olaylar nedeniyle ülkeyi terk ederek Türkiye'ye geldi. Balıkesir merkeze bağlı Orhanlı köyüne yerleştirilen aile, kendileri gibi Çerkez asıllılardan oluşan köylülere kısa sürede uyum sağladı.

Ramazan ayında birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularının daha da arttığı Orhanlı'da gençler, büyüklerinin destekleriyle topladıkları paralarla iftar sofrası kurmak için yiyecek malzemeleri satın aldı. Anneleri ve ninelerinin pişirdiği yemeklerle iftar öncesi köy kıraathanesinin bahçesinde masalarda sofra kuran gençler, hasta ve yaşlı olanlar için ayrılanları ise onların evlerine götürdü.

Dada ailesi, köyde yaşayan diğer kişiler ve Balıkesir ile diğer çevre illerden gelen yaklaşık 300 kişi, akşam ezanının okunmasıyla oruçlarını açıp yemeklerini yedi. Gençler, ayran ve pide ikramıyla onlara hizmet etti. Vahid Dada ve kızı Narita Dada da iftar öncesi yemek dağıttı.

-"Kesişen yollarımız, tarihimiz, kader birliğimiz var"

Köy Muhtarı Sebahattin Altınbudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ellerinden geldiği kadar gençlere yardımcı olduklarını belirterek, bu tür organizasyonlarla köyde birlik ve beraberliği canlı tutmaya çalıştıklarını söyledi.

İftarı organize eden gençlerden Mehmet Kamil Türkan ise daha önce köyde yaşayan, Balıkesir ve çevre illere göç etmiş birçok kişinin bu vesileyle bir araya geldiğini anlatarak, ''Acı bir vesileyle de olsa Suriyeli kardeşlerimizin de aramızda bulunması, iftarımızı daha anlamlı kıldı" diye konuştu.

Vahid Dada, iftarda yemek dağıtımına yardımcı olduğunu ve kendisini adeta yıllardır bu köyde yaşamış gibi hissettiğini kaydetti.

Köylüleri birer kardeşi olarak gördüğünü dile getiren Dada, ''Biz farklı coğrafyalarda yaşasak da kesişen yollarımız, tarihimiz, kader birliğimiz var. Büyük amcam, Çanakkale Savaşları'na katılmış ve şehit düşmüş. Onun, uğruna savaştığı topraklar bugün bize bu zor zamanımızda büyük bir misafirperverlik gösteriyor'' ifadesini kullandı.

Narita Dada ise Çanakkale'deki şehitlikleri gezdiğini ve çok etkilendiği için üzerinde "Dur yolcu" diye başlayan şiirin ilk kıtasının yazılı olduğu kolyeyi her zaman boynunda taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA