Radyo ve Televizyon Kurumu İstatistikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), ilk kez Radyo ve Televizyon Kurum İstatistikleri’ni açıkladı.

İstatistiklere göre, 2011 yılında 1.125 radyo ve televizyon kurumu faaliyet gösterdi.
Bu yayın kurumlarının yüzde 88,9‘u karasal ortamda yayın yapan, yüzde 11,1’i ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlardan oluştu. Faaliyet gösteren kurumlardan karasal ortamda yayın yapanların yüzde 79,4’ü radyo yayıncılığı yaptı. Bu yayın kurumlarının yüzde 11,1’i televizyon yayıncılığı, yüzde 9,5’i radyo ve televizyon yayıncılığı yaptı.

Yerel yayın yapan kurumlar, karasal ortamda yayın yapan kurumların yüzde 88’ini oluşturdu.

Karasal ortamda yayın yapan kurumların yüzde 7,3’ünü bölgesel yayın yapan kurumlar, yüzde 4,7’sini ulusal yayın yapan kurumlar oluşturdu.
Toplam istihdamın yüzde 62’sini karasal ortamda ulusal yayın yapan yayın kurumları oluşturdu.

Radyo ve televizyon kurumlarında 2011 yılında çalışanların yüzde 21’i yerel yayın yapan kurumlarda, yüzde 4,8’i bölgesel yayın yapan kurumlarda çalıştı. Sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumların toplam istihdamdaki payı ise yüzde 12,2 oldu.

Programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde, toplam istihdamın yüzde 84,8’i televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerinde yer aldı. Oluşturulan toplam katma değerin yüzde 94,6’sını karasal ortamda ulusal yayın yapan yayın kurumları oluşturdu. Radyo ve televizyon kurumlarında toplam katma değerin yüzde 0,9’unu karasal ortamda bölgesel yayın yapan kurumlar, yüzde 0,8’ini karasal ortamda yerel yayın yapan kurumlar oluşturdu. Katma değerin yüzde 3,7’si ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlar tarafından sağlandı

Programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde, toplam katma değerin yüzde 97,3’ü televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerinde gözüktü

Karasal ortamda yayın yapan yayın kurumlarının 2011 yılı yayın süresi 9.033.649 saat oldu. Toplam yayın saatinin yüzde 72,9’unu radyo yayıncılığı, yüzde 17,4’ünü radyo ve televizyon yayıncılığı, yüzde 9,7’sini televizyon yayıncılığı oluşturdu.

Yerli yapım programların toplam yayınlanma süresinin yüzde 73,1’i radyoda, yüzde 9,6‘sı televizyonda gerçekleşti.

Yayın saatinin yüzde 58,9’u müzik yayını olarak gerçekleşti. İkinci sırada yüzde 9,3 ile reklamlar, üçüncü sırada yüzde 7,1 ile haberler yer aldı.
Kaynak: İHA