Zeytinlikte Organik Yumurta Üretimi

MANİSA - Saruhanlı ilçesinde girişimci iki ortak İbrahim Titrek ve Hüseyin Alsan, tavuk çiftliğine dönüştürdükleri zeytinlikte organik yumurta üretimine başladı.

Ortaklardan İbrahim Titrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır demir doğrama işi yaptıklarını ancak bu sektörün cazibesini kaybetmeye başlamasıyla farklı iş alanları arayışına girdiklerini söyledi.

Bu doğrultuda planlar yaparken köy yumurtası üretmeye karar verdiklerini belirten Titrek, şöyle konuştu:

"Dört ay önce bu işi yapmaya karar verdik. İlçeye bağlı Kepenekli köyünde bulunan 5 dekar zeytinliğin etrafını tel örgü ile çevirdik. İçerisine tavuğun otlaması için çeşitli bitkiler ektik. Kümesler kurduk, tavukların su ihtiyaçlarını gidermeleri için bir sistem oluşturduk. Gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayınca Afyonkarahisar'dan Lohman Brown cinsi bin tavuk satın aldık. Tavukları bu doğal ortama bıraktık. Hiçbir ek katkı maddesi kullanmadan tavuklar burada doğal ortamda otlamaya, su içmeye ve yaşamlarını sürmeye başladı.

Bir aydan bu yana yumurta almaya başladık."

Yumurtaları ilçe merkezindeki bakkal ve marketlere sattıklarını dile getiren Titrek, şöyle devam etti:

"Yumurtalarımız çok büyük ilgi gördü. Tanesini 50 kuruştan satıyoruz. Doğal ortamda üretildiği için insanlar ilgi gösteriyor. Eskiden bu yöredeki köylerde her evde tavuk vardı. İnsanlar marketlerden yumurta almazdı. Ama günümüzde köylerde tavuk kalmadı. Toplum olarak hazıra alıştık. Şimdi herkes hazır yumurta tüketiyor. Ancak milletimiz o eski köy yumurtalarının tadını unutmamış. Bu nedenle bizim ürettiğimiz yumurtalar çok tutuldu ve beğenildi."

-"Doğal olan her şey güzel"

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde organik olarak üretilen gıdaları desteklerini kaydetti.

Toplumun artık tükettiği gıdaların organik olmasına özen gösterir hale geldiğine işaret eden Okur, şunları söyledi:

"Eskiden köylerimizde her evde 5-10 tavuk, büyükbaş ya da küçükbaş hayvan bulunuyordu. Ancak günümüzde şartlar değişti, insanlarımız hazır gıdaları tercih etmeye başlayınca köylerde tavuk bile kalmadı. Yumurtayı bakkaldan, sütü bakkaldan almaya başladık. Elbette her ürününün tabii olanı, doğal olanı güzel olur. Biz millet olarak bunu yeni anlamaya başladık."

Kaynak: AA