Kars'a gelen yabancı öğrenciler

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı tarafından kabul edilen ve desteklenen Gençlik Projesi 'Kalbinizi İncitmeyin' kapsamında İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Litvanya'dan Kars'a gelen öğrenciler, Harakani Sofrası'na misafir olup iftar yemeği yediler.

Kars'a gelen yabancı öğrenciler
Kars Kafkas Gençlik Grubu'nun koordine ettiği projede kalp sağlığı, sağlıklı yaşam ve spor konuları üzerine verilen eğitimlerin yanı sıra kültürel kaynaşmayı da hedefleyen proje çerçevesinde 20 yabancı öğrenci Kars'a geldi. Kars ve çevresindeki tarihi ve turistik mekanları gezen öğrenciler son olarak ise Anadolu'nun manevi Fatihi, Mevlana'nın manevi hocası Şehit Seyyid Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri'nin türbesini ziyaret ettikten sonra Harakani Sofrasında iftar açmanın mutluluğunu yaşadılar.

Proje Koordinatörü Vahit Aytekin, proje sayesinde, Kars içerisindeki tarihi ve turistik mekanları gezme fırsatı bulduklarını, bunun yanı sıra Ramazan ayının da etkisiyle Harakani Türbesini ziyaret ettiklerini ve burada iftar sofrasına konuk olduklarını söyledi.

Aytekin yabancı öğrencilerin, oruç tutamadıklarını lakin oruçla ilgili birçok soruyu kendilerine yönelttiğini ifade ederek, "Öğrencilerimiz Ramazan'ın ne olduğunu az çok genel olarak biliyorlardı. Ama hiçbir şey yenmediğini bilmiyorlardı. Az da olsa bir su içilir falan diye düşünüyorlarmış. Ama burada gelip gördüler. Gerek öğretmen evinde gerekse Kars'taki diğer yerel kişileri ziyaretlerimizde, hiçbir şeyin yenilip içilmediğini müşahede ettiler. Ramazan'ın Müslümanlar için farklı bir ay olduğunu bizzat yakından görme imkanı yakaladılar." dedi.

Öğrenciler ziyaret ettikleri Harakani Türbesi hakkında İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış'tan bilgi alırken türbeden ayrılmadan önce dualar ettiler. Yabancı öğrenciler duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdiler:

Hırvatistanlı Ivana: "Ramazan ayında Türkiye'de bir projeye katılmış olmak benim için aslında iyi bir şanstı. Çünkü daha önce Hırvatistan'da görmediğim şeyleri burada görüyorum. İnsanların yemek ve içmekten uzak kalıp böyle bir ayı bu şekilde geçiriyor olmalarını bizzat gelip görmek benim için ilk olan bir şey. Hırvatistan'da böyle bir organizasyonumuz ya da dinimizde böyle bir şey yok. O yüzden ben bir yönüyle kendimi şanslı hissediyorum. Böyle bir şeyi bizzat yaşamaktan dolayı mutluyum."

Bulgaristan'dan Georgia, "Bir çok insanın Ramazan ayında oruçlarını tuttuklarını gördüm. Bizim ülkemizde de insanlar kendi inançlarımız doğrultusunda Ramazana benzer bir takım şeyler yapıyorlar ama bunu yapan, bunu hayatına geçiren insan sayısı çok az ama burada bir çok insanın oruç tuttuğunu gördüm. Bu beni oldukça şaşırttı."

Bulgaristan'dan Maria: "İnsanların inandıkları şeyleri hayatlarında uygulamaya geçirmeleri ve bu kapsamda bir gün boyunca aç kalmaları beni gerçekten çok etkiledi. Bir şeye gerçekten inanıyorsanız, inandığınız değerler çok çok önemliyse kesinlikle bunu yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten inanan insanın bunu başarabileceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.