Büyükerşen'den İstasyon Köprüsü Açıklaması

Kalabalık bir ekiple önceki gün Eskişehir’e gelen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Vali Güngör Azim Tuna’yı ziyaret ettikten sonra Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek, Büyükşehir ve Tepebaşı belediyeleriyle köprü meselesini konuştu.

Vali Tuna’nın da katıldığı toplantıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yazılı açıklama yaptı. Büyükerşen, yazılı açıklamada, köprünün, günde 90 bin yolcu taşıyan tramvayın seferlerini aksatmadan yıkılacağını bildirdi. Büyükerşen, toplantıya ilişkin bilgileri aktardığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bugünkü durumda, tramvay köprüsünün yıkılması kaçınılmaz olduğuna göre, Espark tarafındaki tramvay yolunun, yine Espark ve belediyemiz arazileri ile Pool Bistro bahçesinden, gerekli dört makas yapılarak geçecek bir servis yolu oluşturulup, İnönü Caddesi’ndeki hatta bağlanması belediyemiz ve DDY teknik ekiplerince tek çözüm olarak ortaya çıktı. Böylece tramvay seferleri bu servis yolunu kullanacak, köprü DDY tarafından yıkılarak yer altındaki tünel ucu yapıldıktan sonra tramvay hattı onun üzerinden tekrar eski haline, yine DDY tarafından getirilecektir. Genel Müdürlük elemanlarıyla yapılan son toplantıda öğrendik ki, bu plana göre tramvay servis yolu için gerekli olan 4 makas, henüz DDY tarafından temin edilmemiştir. Siparişi ve temini zaman alacaktır. Ayrıca, tüneli yapan müteahhit firma ile köprüyü yıkacak firmalar farklıdır. İki firmanın koordineli çalışmasının sağlanması gerekmektedir."
Söz konusu işlerin yapılabilmesi için zaman ihtiyacının ortaya çıktığını anlatan Büyükerşen, şunları söyledi:"Bu konu hariç servis yolu ile tramvay yolunun elektrifikasyon modeli Estram ve DDY uzmanlarınca çözüldüğü için başkaca bir sorun şimdilik görülmemektedir. DDY’nın, Muttalip Geçidi noktasını bile 2 seneden beri anca sonuçlandırılmak üzere olduğu dikkate alındığında, 2009 yılından beri süre gelen gecikmelerin sebebinin, AKP’lilerce haksız olarak hep üzerimize atılmış olmasına rağmen, Büyükşehir Belediyemiz her seferinde DDY’na yardımcı olmuştur. Ama bir kere daha ortaya çıkmıştır ki, iş Sayın Genel Müdürün de ifade ettiği gibi, onların da isteği dışında yine uzayacak gibi görünmektedir. Sonuç olarak DDY ile son varılan mutabakat, köprünün günde 90 bin yolcu taşıyan tramvayın seferlerini aksatmadan yıkılmasıdır.”
Kaynak: İHA