Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde Kuraklık Tehlikesi

KIRŞEHİR - Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde yaz aylarında su seviyesinin giderek azalması nedeniyle bölgedeki turna, flamingo, ördek,

angıt ve çıkrıkçı gibi kuşların yaşam alanlarının daraldığı bildirildi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, yaz aylarındaki buharlaşma, yağış azlığı, Seyfe, Eski Doğanlı, Malya pınarlarındaki su girişlerinin kesilmesi gibi nedenlerle gölde su seviyesinin giderek düştüğünü söyledi.

Bu durumun devam etmesi halinde Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin eski kötü günlerine dönme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirten Çetiner, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun da büyük önem verdiği göl için hazırlanan projelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin ilgi beklediğini dile getiren Çetiner, "Güzelliklerini görmeye başladığımız Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ni kaderine terk etmeden, uygulamaya başladığımız Seyfe Gölü Yönetim Planının hızla hayata geçirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

-Bölgedeki kuraklığa karşı öneriler

Seyfe Gölü için hazırlanan Çatak Projesi'nin öncelikle hayata geçirilmesini gerektiğini belirten Çetiner, şu önerilerde bulundu:

"Çatak Projesi sürdürülmeli ve daha uygun hale getirilmeli. Göl kıyısına yakın yerlerdeki destek oranı artırılmalı. Seyfe havzasından alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Eski Doğanlı civarındaki ve Malya Devlet Üretme Çiftliğindeki derin kuyu pompalarıyla alınan su miktarı kontrol edilmeli. Damlama sulama sistemine geçilmeli. Sulama amaçlı, ruhsatlı derin kuyu pompalarıyla alınan sular kontrol altına alınmalı, su tüketim miktarı ölçülmeli. Ruhsat alırken belirtilen miktar kadar su verilmeli. Çok fazla su çekiliyor, kiralama yöntemiyle çok büyük arazi sulanıyor. Havzadaki su seviyesi ölçülerek, o oranda su verilmeli. Damlama tipi sulama teşvik edilerek zorunlu tutulmalı."

Kaynak: AA