Rus Muhalif Liderin Tutuklanması Sonrası Protesto Gösterileri Düzenlendi

Rusya Devlet Başkanı Putin’e karşı düzenlediği protestolarla tanınan aktivist lider Aleksey Navalny’nin yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılması sonrası Kirov kentinde protesto gösterileri düzenlendi.

Bugün düzenlenen mahkemede yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Navalny’nin destekçileri ve arkadaşları Kirov kentinde protesto gösterilerinde bulunurken karar sonrası cezaevi önünde yürüyüş düzenlediler. Navalny’nin avukatları karara itiraz ederken destekçileri de Navalny’nin serbest bırakılması için mümkün olan her şeyi yapacaklarını dile getirdiler. Ilya Yashın adlı muhalif politikacı açıklamasında, “Elbette bu benim için zor. Navalny iyi bir arkadaşım. Onu 10 senedir tanıyorum. Ailesini gayet iyi tanıyorum. İnsanın arkadaşının hapse yollanışını görmesi zor bir durum. Özellikle kendisine karşı ceza davası uydurma olduğu zaman. Onu hapisten almak için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi.

Milletvekili olan Dmıtrı Gudkov ise Navalny’nin gayet iyimser olduğunu ifade ederek, “Ruh hali gayet iyi ve kendisi de iyimser. Navalny pes etmememiz gerektiğini söylüyor. Savaşımıza devam etmeliyiz. Manezhnaya Meydanı’nda toplanmalıyız” şeklinde konuştu.

Aleksey Navalny 2011 yılının Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kremlin’e karşı toplu protestolara liderlik etmesiyle Rus muhalefetinin önemli figürleri arasına girmişti. Navalny ayrıca, yönetimi elinde bulunduran Birleşik Rusya Partisini “sahtekarlar ve hırsızlar partisi” olarak nitelendirmişti.
Kaynak: İHA