Belediyeden Kızartmalık Yağ Uyarısı

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden vatandaşlara kızartmalık yağ uyarı yapıldı.

Belediyeden Kızartmalık Yağ Uyarısı
Yapılan uyarıda Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tatlı üretim ve tüketiminde önemli bir artış olduğu kaydedildi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, baklava, tulumba gibi tatlılar eğer uygun koşullarda üretilmiyorsa büyük tehlike oluşturmaktadır. İzmit Belediyesi olarak Ramazan ayının gelmesiyle birlikte başta tatlı üretimi yapılan yerler olmak üzere denetimleri sıklaştırdık.

Özellikle tatlı ve pasta üretim hanelerinde bitkisel kızartmalık atık yağ denetimi yapılarak, vatandaşlarımıza sunulan tatlıların nasıl bir yağ ile kızartıldıklarını denetliyoruz. Denetimlerde Çevre Mühendisleri ve Zabıtalar yer alıyor. Tatlı imalathanelerine anlık denetim yapılarak özel bir cihaz yardımıyla tatlı yapımında kullanılan yağın içindeki polar madde miktarını ölçüyoruz. Kullanılan yağlardaki polar miktarının en fazla yüzde 25 olması gerekiyor. Bu oranın üzerindeki yağlar kanser etkisi yapmaktadır. Şimdiye kadar yapılan denetimlerde olumsuzlukla karşılaşmamak bizleri sevindirmiştir” dedi.

Açıkgöz, bitkisel yağların kızarma işlerinde 2 den fazla kullanılmaması uyarısında da bulunarak” Yapılan araştırmalarda 2 den fazla kullanılan bitkisel yağların kanserojen etkisi olduğu belirlenmiştir. Başta ev hanımları olmak üzere tatlı imalatı yapılan yerlerde sakın aynı yağ 2 den fazla kullanılmasın” şeklinde konuştu.

İzmit Belediyesi 5 yıldan fazla zamandır ev ve işyerlerinden atık yağları topluyor. Yetkililer, hane ve işyerlerinden ayda ortalama 10-12 ton atık yağ toplanarak bunun biodizel olarak tekrar ekonomiye kazandırıldığını söylediler.
Kaynak: İHA