Srebrenitsa Soykırımı'nın 18. yılı

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler, İtalyan Parlamentosunda düzenlenen konferansla anıldı.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Aldo Moro salonunda düzenlenen konferansa Temsilciler Meclisi Başkanvekili Marina Sereni, Bosna-Hersek'in Roma Büyükelçisi Nerkez Arifhodzic, Milletvekili Mario Caruso, gazeteci Guido Rampoldi, Prof. Antonello Biagini ve Prof. Francesco Guido katıldı.

Konferansta konuşan Bosna-Hersek'in Roma Büyükelçisi Nerkez Arifhodzic, bugün ülkesinde katliamda can veren 400 kişinin defnedildiğini anımsatarak, "Onlardan biri de erkek bebek. Bugün yaşıyor olsaydı 18 yaşında olacaktı" dedi.

Büyükelçi Arifhodzic, "Bugün burada, 18 yıl önce eskı kıta Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük savaş suçunu hatırlamak için bir aradayız" ifadesini kullandı.

Srebrenitsa'da yaşananların rasyonel bir şekilde anlamanın imkansız olduğunu dile getiren Arifhodzic, 7 bin 800 kişinin öldürüldüğünü, binlerce kişinin de yerinden yurdundan edildiğini bildirdi.

Srebrenitsa'yı anmanın bir gereklilik olduğunu aktaran büyükelçi, bunun sadece kurbanlar için değil, yeni kuşaklar için olduğunu söyledi.

Büyükelçi Arifhodzic, İtalya'nın ülkesine 18 yıl önceki gibi yakın olduğunu belirterek, sadık ve güvenilir dost dediği İtalya'nın parlamentosunda düzenlenen anma dolayısıyla şükranlarını aktardı.

Srebrenitsa konferansını yöneten ve Bosna savaşı yılları sırasında uzun süre bölgede kalan gazeteci Guido Rampoldi de Srebrenitsa'nın yaşandığı günlerde Avrupa'nın üzerine düşeni yapmadığını ifade etti.

Konferansın ardından AA mikrofonuna konuşan Meclis Başkanvekili Marina Sereni, "İtalyan Parlamentosunun Srebrenitsa nın 18. yılın bu anmayı yapmaya karar vermesi çok önemli. Unutmamız gereken bir şey bu" dedi.

Boşnakların ve Bosna-Hersek'in geçirdiği savaşın neden olduğu bu dramdan kurtulması için desteklemeleri gerektiğini ifade eden Sereni, "Bugün, o gün yaşamını yitirenleri andık. O günlerde Avrupa'nın yaptığı hatalarını, bu çatışmayı önlemekteki yetersizliğini hatırladık. Şunu gördük ki bütün balkan ülkelerinin entegresyonuna açık bir Avrupa, bu dramatik şiddetin yaralarını iyileştirmeye yardım edebilir" diye konuştu.

Anma etkinliğinde sanatçı Nela Lucic, Boşnak şair Abdulla Sidran'ın Srebrenitsa'yı anlatan bir şiirini sundu.

Kaynak: AA