'Sorunlar var ama çözüm süreci yolunda devam ediyor'

Yenişafak Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, çözüm sürecinin tehlikede olmadığını savunarak, "Sorunlar var ama çözüm süreci yolunda devam ediyor" dedi.

'Sorunlar var ama çözüm süreci yolunda devam ediyor'
Teröre çözüm arayışı sürecinde PKK'nın yönetim kadrosundaki değişiklikler tartışılıyor. Yenişafak Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, NTV ekranlarında bu değişikliği değerlendirdi.

Bu değişikliği "Öcalan örgütünü, PKK'yı yine kendi etrafında şekillendirdi" diye değerlendiren Selvi, "Öcalan bu konuda gücünü ortaya koydu Çünkü Suriye'nin ve İran'ın da örgütü etkileme ve sızma girişimleri vardı. Burada yapılan değişikliği Öcalan'ın PKK'yı bir anlamda yeni çözüm sürecine yönelik olarak yapılandırması olarak görmek mümkün" dedi.

KARAYILAN NEDEN HPG'NİN BAŞINA GETİRİLDİ?

Buradaki en önemli adımın Murat Karayılan'ın HPG Komutanlığını'nın başına getirilmesi olduğunu söyleyen Selvi, "Ben bunu tenzil-i rütme olarak okumadım. Tam tersine silahlı güçlerde Öcalan'ın kontrolü altında tutma girişimi olarak gördüm. Çünkü Karayılan çok güvendiği bir isim" diye konuştu.

"KADINLAR BU SÜREÇTE DE ÖCALAN'IN YANINDA"

Kadın varlığının PKK'da çok önemli olduğuna da dikkat çeken Abdülkadir Selvi, "Bunlar doğrudan Apoist olarak isimlendiriliyor. Doğrudan Öcalan'a bağlı kadın varlığı yüzde 40. Geçmişte 1999 sürecinde de Öcalan yakalandığında bir grup'Öcalan'ın kararlarına uyacak mıyız? O şu anda devletin elinde tutsaktır'dediğinde kadınlar ağırlığını koymuştur. Yine öyle görünüyor ki; kadınlar bi kez daha çözüm sürecinde Öcalan'ın yanında" şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ TEHLİKEDE Mİ?

"Başkanlık konseyi oluşturulması da yine Öcalan'ın kafasındaki bir yapılanma ve çok önemli bir yapılanma" diyen Selvi, "Karayılan'ın bugün açıklamaları vardı.'Bir hafta bir şey olmazsa çözüm süreci tehlikeye girebilir'dedi. Çözüm süreci iki irade tarafından da bundan sonra devam etmiyoruz denirse ciddi olarak tehlikeye girebilir. Biri Başbakan Erdoğan'ın, diğeri de İmralı'da Öcalan'ın iradesi. Onların bu konudaki iradesi ve kararlığının devam ettiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı. Selvi şöyle devam etti:

"Ama İmralı'daki iradenin aynı şekilde Kandil'e ve kırsala yansımadığı da bir gerçek. İçeride bazı birimler silahlı mücadeleyi sürdürmeyi istiyorlar. O nedenlede Öcalan'ın buradaki müdahalesi önemliydi. Süreç çok hızlı, istediğimiz şekilde ileriliyor desem gerçeki olmaz. Bir takım sorunlar var ama çözüm iradesi devam ediyor. Sorunlar var ama çözüm süreci yolunda devam ediyor." BEYAZ GAZETE