Bozüyük'te "yeni Tüketici Yasa Tasarısı" Konferansı

BİLECİK - Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Sanayi Komisyonu tarafından kabul edilen tüketici yasa tasarısı özünün, tüketici ve tüketici hakları kavramının ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Yılmaz, Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şubesi tarafından Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Salonu'nda düzenlenen "Yeni tüketici yasa tasarısı" konulu konferansta, konut ve tüketici kredilerinden alınan her türlü masraf ve komisyonları belirleyen düzenlemenin, kanun tasarısının 4. maddesiyle düzenlendiğini, alınacak masraf ve komisyonların bakanlığın görüşüne, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun da iradesine bağlandığını söyledi.

Hazırlanan kanunun, bankacılık kanunu olmadığını, tüketici kanunu olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Tüketici kanununda hangi masraf ve komisyonların alınacağı hükme bağlanamaz. Tam tersine hangi masraf ve komisyonların alınamayacağı hükme bağlanması gerekir. Nitekim ilk taslakta alınmayan masraflar yazılı iken bundan geri adım atılmıştır. Bu güne kadar tüketicinin verdiği hukuk mücadelesi göz ardı edilmiş, yargı ve Yargıtay kararları dikkate alınmamıştır" dedi.

4077 sayılı tüketici kanunun yürürlüğe girdiği 1995 yılından beri tüketicinin uygulamada kullandığı bedel iadesi, malın yenisiyle değişimi, tamir hakkı ve ayıp oranında bedel indirimi hakkının muğlak edildiğini savunan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yeni kanun tasarısında bankalara, sözde yıllık aidatı olmayan bir kredi kartının tüketiciye sunulması zorunluluğu getirilmiştir. İşlevi tanımlanmayan bu vasıfsız kredi kartı zorunluluğunun tüketiciye sağladığı bir fayda bulunmamaktadır. Bu kart, taksite alıştırılmış ve taksitle hayata tutunan tüketicinin beklentilerine çözüm olmayacaktır. Tüketicinin, kredi kartı yıllık aidatı ile ilgili verdiği hukuk mücadelesiyle bankaların aidatsız kredi kartına yöneldikleri bir süreçte bakanlığın böyle bir düzenleme getirmesi son derece manidardır. Ya bir defaya mahsus kart ücreti alınmalı ya da hiç alınmamalıdır. Limiti 5 bin liraya kadar olan kartlardan ücret alınmaması da taleplerimiz arasındadır. Aksi takdirde çözüm yargıya bırakılmalıdır. Çünkü kredi kartları plastik bir kart olmanın yanı sıra elektronik çip içermektedir. Bu elektronik çip içerisinde ödeme uygulamasının yanı sıra puan uygulamaları da yüklüdür. Kart kullanım süresi 3-4 yıl içinde bu kartların paralı hale getirilmesi mümkündür."

Yeni yasa tasarısının, yürürlükteki yasanın gerisinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu şekliyle yasalaşırsa sorunlarımız çözülmeyecek aksine kredi verenlerle yeni sorunlarımız başlayacaktır. Bu nedenle tüketici derneklerimize destek verelim ve hep birlikte bu sorunları aşalım ve tüketimden gelen gücümüzü bu kanun tasarısı için sonuna kadar kullanalım" diye konuştu.

Kaynak: AA