İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Büyük Değişim

Üniversite sınavlarının ardından üniversite adaylarını tercih heyecanı sararken, İstanbul Ticaret Üniversitesi adaylar için 18 Temmuz’a kadar ‘Tercih Günleri’ düzenliyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Büyük Değişim
İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar, üniversite adaylarına tercih yaparken hassas davranmalarını tavsiye etti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi 'nde yapılan 'Tercih Günleri'ile ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını cevapladı. Geçen hafta Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevine başlayan Çağlar, öğrencilerin zor bir sınav dönemi geçirdiklerini söyleyerek, “Kendileri için hayatın bundan sonrasını nasıl yönlendirecekleri ile ilgili zorlu bir sınavdan geçtiler. Şimdi tercih zamanı. Adayları üniversitemize de bekliyoruz'dedi.

Hayatın bundan sonrasını nasıl yönlendirecekleri konusunda öğrencilere seslenen Çağlar, şunları söyledi:
“İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO 'nun hamisi olduğu İstanbul Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı 'nın bir kuruluşudur. 12 yıl önce kurulan üniversitemiz, İstanbul merkezinde üç ayrı kampüste toplam 6 bin 500 öğrencisine eğitim vermektedir. Üniversitemize bu sene bin 350 öğrenci alacağız. Tercih edilebilir olma konusunda iyi bir yerdeyiz. Bizi diğer üniversitelerden ayıran en önemli özellik İstanbul Ticaret Odası 'nın varlığıdır. Dünyanın en büyük beşinci odası olan İTO, 340 bin üyesi, 81 farklı daldaki komiteleriyle dünyadaki örnek odalardan bir tanesidir.”

İstanbul Ticaret Üniversitesi 'nin kuruluşundan bu yana İTO ile aralarındaki organik bağın günden güne güçlendiğine dikkat çeken Çağlar, “Eğitimdeki farklılığımız da buradan doğuyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri ve akademik üyeleri ile İTO 'nun aktif meclis üyeleriyle, komiteleriyle birlikte çalışıyoruz. Gençlerimiz üniversitemizde hem akademik eğitim alıyor hem de günlük pratiği yaşıyorlar. Bu avantaj bizi diğer üniversitelerden ayırıyor. İTO 'nun 81 komitesi, 81 farklı meslek dalını temsil ediyor. İnşaattan kimyaya, mobilyadan tekstile bütün sektörler bu komitelerde temsil ediliyor. Öğrencilerimiz akademisyenlerle birlikte toplantılara katılıyor. Bu toplantılarda gençlerimiz eğitimlerinin yanı sıra pratiği de yaşıyorlar'' diye konuştu.

Tercih yapan öğrencileri üniversiteye ve İTO 'ya davet eden Çağlar adaylara, “Gelin üniversite kampüslerini inceleyin, akademik kadromuza bakın, mezunlarla konuşun. İTO 'nun üniversiteyle organik bağı olduğu için eğitiminizle birlikte buradan alacaklarınızı da görmüş olun. Sizlerin sosyal sorumluluk projelerine girmeniz için bir zemin açıyoruz. Sizleri alanınıza göre aktif olarak sosyal sorumluluk projelerinin içine sokacağız. Pratik eğitim almak isterseniz mevcut 340 bin firmanın herhangi birinde pratik eğitim alma imkanınız olacak. Bu arada kampüsleri gezerken, akademik kadroyla konuşurken gelin İTO 'yu da öğrenin, tanıyın. Ben, hem İTO Başkanı hem de üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olarak bütün gençlerimize açığım, randevuya gerek yok. 'Başkanla görüşeceğim'deyin. Sizinle birebir görüşürüm. Bu arada hemen belirteyim, gençlerimizin artık yaklaşımları çok farklı, ben çok beğeniyorum. Çok farklı soru soruyorlar, çok farklı açılım getiriyorlar. Bunlardan bazen biz de istifade ediyoruz. İstediğiniz zaman buraya gelebilirsiniz” çağrısında bulundu.

“İŞ SAHANIZ BURADA”
İş imkanları konusunda da mesaj veren Çağlar, “Gençlerimiz, üniversitemizden mezun olduktan sonra büyük bir iş imkanlarının da açılacağını görecekler. Bugün 340 bin yerli, yabancı firma İTO 'nun üyesidir. Bu firmaların, ticaretin içerisinde aktif olmuş öğrencilere ihtiyaçları var. Öğrencinin iş bulması için teorik eğitimle birlikte bir takım pratik eğitim alması gerekiyor. Bu pratik eğitimleri İTO 'nun faaliyetleri ile birlikte İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri almış oluyor. Gençlerin sosyal sorumluluk projelerine girmesi için bir zemin açıyoruz. Alanlarına göre aktif olarak sosyal sorumluluk projelerinin içine sokacağız. Pratik eğitim almak isterlerse mevcut 340 bin firmanın herhangi birinde pratik eğitim alma imkanı olacak'' dedi.

İTO yönetimi ve üniversitenin mütevelli heyeti olarak üzerinde durdukları önemli konulardan birisinin de öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları olduğunu vurgulayan Çağlar, “İş başvurularında eğitim durumunun yanı sıra hangi sosyal faaliyetlerin içerisinde bulunduğunuza da bakılıyor. Yeni mütevelli heyeti ve İTO 'nun yeni yönetimi olarak İstanbul 'da gençlerimizin aktif rol almaları için bu alanı da genişletiyoruz. Bu yıl bin 255 öğrenci mezun ettik. Onlara bu mesajı verdik. Bizi diğerlerinden ayıran farklılıklardan birisi de budur'' şeklinde konuştu

“AMACIMIZ ÇOK KAR DEĞİL”
Üniversitenin öğrenim ücreti politikasına da değinen Çağlar, “Çok fazla para kazanalım, çok kar edelim diye düşünmüyoruz. Fiyatlarımız diğer üniversitelerle kıyasladığınızda daha ekonomik. YÖK 'ün uygulamamızı istediği burs oranlarının da tamamını biz üniversitemizdeki gençlerimize uyguluyoruz. Fiyat politikasıyla da kar amacı gütmediğimiz için sık sık değişen bir akademik kadromuz yok. Günden güne güçlenen, yerine oturmuş, ayakları yere basan bir akademik kadromuz var. Ayrıca üniversite kampüs binalarımızın tamamı kendi mülkümüz'' diye konuştu.

Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sütlüce Kampüsü 'nde 3 bin metrekarelik bir kütüphane alanımız mevcut. Bu kütüphanenin içi günden güne zenginleşiyor. Hedefimiz tüm vatandaşlarımızın, öğrencilerin istifade edeceği 24 saat çalışan bir kütüphane olması. Yerleşkelerde ulaşımla ilgili lokasyon çok önemli bir konu. Küçükyalı Kampüsü E-5 üzerinde, Sütlüce Kampüsümüz de Haliç sahil şeridinde. Bu kampüslere hem karayolundan, hem deniz yolundan ulaşım var. Eminönü 'ndeki kampüsümüz hem karayolu hem deniz yolu hem de raylı ulaşım sistemiyle geliniyor. Sonuçta kent üniversitesi olmamız büyük avantaj.”

YENİ FAKÜLTE VE BÖLÜMLER
Bu sene Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi 'nin Uluslararası Lojistik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Basım Yayın Üretim Teknolojileri bölümlerine ilk kez öğrenci alacaklarını anlatan Çağlar, “Lojistik dediğiniz zaman bütün sektörlerin ihtiyacı olan bir alan. Bu alanda donanımlı, deneyimli gençlere ihtiyacımız var. Onun için bu alanı çok önemsiyoruz ve açıyoruz. Sivil havacılık ulaştırma işletmeciliğini açıyoruz. Biliyorsunuz ki, milli havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları çok büyüdü. 400 küsur uçağa doğru gidiyor. Dünyanın en büyük havayolu şirketi olma yolunda ilerliyor. Sivil havacılığımız çok gelişiyor. Bu alanda da deneyimli, donanımlı gençlere ihtiyacımız var. Onun için farklı alanları ilk kez biz açıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA