Gümüşhane Mutfağının İncisi: Gendime Çorbası

Gümüşhane yöresinde yetişen, buğdayından arpasına, mısırından sebzesine kadar farklı lezzetlerin bir araya gelmesi ile oluşan ‘Gendime Çorbası’, şehrin beslenme kültürünün en önemli parçalarından birisi.

Gümüşhane Mutfağının İncisi: Gendime Çorbası
Öyküsünde, bütün yöresel koku, renk ve tatların izi olan gendime çorbasını Gümüşhane’de yıllardan beri tüketicilerle buluşturan Osman Nebioğlu, Türklerin dünya mutfağına armağan ettiği yoğurdun gendime çorbasının da ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Hafif ekşimsi tadı, mideyi rahatlatan ve zindelik veren özelliği, lezzeti kuşaktan kuşağa anlatıla gelen gendime çorbasının yapımında kullanılan malzemeler ve yapılışını anlatan Osman Nebioğlu, şunları söyledi: “Gendime çorbasının asıl adı yerel dilde gendirme çorbası olarak söylenir. Gendirme, buğdayın kabuğunun haşlanarak buğdaydan ayrılmış haline denir. Geçmişte taştan yapılan el değirmeninde çekilen diğer tahıllarla birlikte pişirilip, yoğurt eklenerek servis edilen gendime çorbası Gümüşhane mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir.”
İyi bir gendime çorbası yapabilmek için tarifini veren Nebioğlu, “İki su bardağı gendime (buğdayın kabuğunun alınmışı) ,iki su bardağı arpa kırması, bir su bardağı küçük boy kuru fasulye, bir su bardağı mısır yarması, yarım kilogram yoğurt, bir tutam maydanoz, bir tatlı kaşığı tuz kullanılır. Gendirme, arpa kırması, fasulye ve mısır yarması bir gün önceden suya konulur. Bir sonraki gün yoğurt hariç malzemenin hepsi katılarak üzerine çıkacak kadar su konulup pişirilir. Piştikten sonra soğumuş haline yoğurt katılarak maydanoz ile süslenerek servis edilir.” diye konuştu.

Türk sofra kültüründe önemli bir yere sahip soğuk çorbalardan biri olan gendime çorbasının sıcağa karşı serinletici, yaz günlerinin hafif ama zengin besin öğeleri içeren keyifli bir yiyeceğe dönüştüğünü söyleyen Nebioğlu, gendime çorbasının yüzyıllardır geleneksel olarak yapılan, anaların el emeği ve Gümüşhane mutfağının incisi bir çorba olduğunu dile getirdi.
Kaynak: İHA