Mısır Koçanları İle Anadolu'nun Yöresel Kıyafetlerini Canlandırıyor

Muğla - Ortaca'da el sanatları öğreticiliği yapan Düriye Ülkü, mısır koçanları kullanarak yaptığı insan figürlerinde Anadolu insanın yaşamını canlandırıyor.

Ortaca Halk Eğitim Merkezi'nde görevli Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri oyuncak bebek yapmayı çok sevdiğini söyledi.

5 kardeş olduklarını, ailesinin kendisine bebek alamadığını anlatan Ülkü, bu nedenle her bulduğu malzemeden oyuncak bebek yapmaya çalıştığını kaydetti.

Köylerinde mısır yetiştiriciliğinin çok yaygın olduğunu belirten Ülkü, "Benim ailem de mısır yetiştirirdi. Mısırın püsküllerini saç, yapraklarını elbise olarak kullanarak oyuncak bebek yapmaya başladım. İlk yaptığım bebekler çok basitti. Daha sonra bunu geliştirdim" dedi.

Ülkü, mısır koçanlarını kullanarak figür yapmaya 16 yaşında amatör olarak başladığını dile getirerek, 18 yaşında yaptığı bir oyuncak bebeği Ortaca Halk Eğitim Müdürlüğüne hediye ettiğini, hediyesinin ilgi gördüğünü ve usta öğreticilik teklifi aldığını söyledi.

Mısır koçanlarından köylü kadın ve erkek figürleri yapmaya başlamasının hikayesini anlatan Ülkü, "Daha sonra Türkiye'nin değişik bölgelerinin yöresel giyimli insan figürleri yaptım. Figürleri yaparken en ince ayrıntısına kadar dikkat ediyorum. Mısırın atık malzemelerini kullanarak Anadolu'daki köy hayatını canlandıran eserler üretiyorum. Figürlerde mısırın koçanını, yaprağını, püskülünü, kısacası her şeyini kullanıyorum. 20 yıldan fazla süredir bu işi sürdürüyorum" diye konuştu.

Bir eserin en az 2 günde yapılabildiğine dikkati çeken Ülkü, "Halk eğitim merkezinde öğrencilerimle yaptığımız eserleri otellerde, sergilerde satabiliyoruz. Turistler büyük ilgi gösteriyor. En basit figürlü bir eserimiz 40 liradan başlıyor, 150 liraya kadar çıkıyor" dedi.

Kaynak: AA