Hayvanlarda Pisipisi Otu Tehlikesi

Uzmanlar, yaz aylarında özellikle köpek ve kedi gibi hayvanlar için pisipisi otu olarak da bilinen arpa türünün büyük tehlike oluşturduğunu söyleyerek, hayvan sahiplerini uyardı.

Zonguldak Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Suat Olucak, sıcak havalarda evcil hayvanlarla ilgili en çok görülen vakalar arasında, pisipisi otu kaçması olduğunu ifade etti.

Özellikle yeşil alanda oynayan kedi ve köpek gibi hayvanlarda pisipisi otunun büyük tehlike oluşturduğunu belirten Olucak, pisipisi otu kaçan hayvanlarda görülen belirtiler ve yapılması gerekenler konusunda şu bilgileri verdi:
"Özellikle köpeğiniz yeşil alanlarda oynarken, yuvarlanırken, bir anda kulağına bir şey kaçabilir. Bu durumda köpeğiniz sürekli başını sallar, ayağı ile kulağını kaşımaya çalışır, aşırı derecede huzursuz olur, bazen kanamalar görülebilir. Bu şekilde sorunlarla karşılaştığınızda en kısa sürede veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Köpeğinizin kulağına yapışan pisipisi otu, köpeğinizin başının hareketiyle kulaktan içeri girer. Geç kalınmış vakalarda kulak enfeksiyonlarına sebep olur. Kulağın içinden kokulu, irinli bir sıvı gelir. Köpeğiniz ağrıyan kulağını elletmek istemez. Köpekler otların arasına girip, etrafı koklamayı severler. Bu esnada pisipisi otu köpeğin burun deliklerinden içeri girer, farenkse açılan kıvrımlı kısma ilerler ve orada saplanıp kalır. Burun mukozasında irkilti oluşturmasından dolayı köpek şiddetle hapşırmaya başlar. Hapşırmaları burun kanaması takip eder. Pegingeese, Boxer, Bulldog gibi basık burunlu köpeklerin burunlarına anatomilerinden dolayı daha kolay pisipisi otu kaçar. Pisipisi otları köpeğinizin patilerine tutunur ve parmak aralarından girerek ileriye doğru ilerler. Labrador, Alman kurt köpeği gibi büyük ırklar ve tüylü köpekler daha büyük risk altındadır. Gezintiden döndüğünüzde köpeğiniz parmak aralarını yalıyor, ağzıyla ısırarak kaşıyorsa pisipisi otu girmiş olabilir. Dikkatlice baktığınızda parmak aralarında otu göremiyorsanız fakat bir şişlik ve kızarıklık mevcutsa, bölgeyi kurcalamadan veterinerinize gidin. Parmak arasından giren ot bacağın içerisinde ilerler, kapanmayan fistüller oluşturur. Pisipisi otları bazen de gözden içeri girerek, gözde kızarıklık, kanlanma ve akıntıya sebep olurlar. Köpeğiniz patisiyle gözünü kaşımaya çalışır. Gözünü rahat açıp kapatamaz. Geç kalırsanız köpeğiniz gözünü kaybedebilir. Gezintiden geldiğinizde köpeğiniz aşırı salya salgılıyorsa, kusmaya çalışıyorsa, sert ve şiddetli öksürüyorsa, durmadan su içiyorsa, ağzından pisipisi otu kaçma ihtimalini düşünmelisiniz. Anal ve genital organlara giren pisipisi otunu gözle görmeniz hemen hemen imkansızdır. Otluk bir alandan geldiğinizde köpeğiniz anüs bölgesini veya genital organlarını ısrarla yalıyorsa pisi pisi otundan şüphelenmelisiniz. Köpeğinizin herhangi bir organına pisi pisi otu girdiğinde hiç oyalanmadan veterinerinize gidin. Cımbız, pens gibi aletlerle kendiniz çekip çıkarmaya çalışmayın. Pisipisi otları yapıları gereği geri hareket etmezler ve hızlı, dikkatsiz çekilirlerse koparlar. Böyle bir durumda içeride kalan parça ilerlemeye devam eder ve çıkartılması daha zorlaşmış olur. Vakit kaybetmemek çok önemlidir. Çünkü, pisipisi otları vücudun içinde çok hızlı ilerler."
Olucak, köpek ya da kedi gibi evcil hayvanların tedbir olarak, pisipisi otunun bulunduğu bölgelerde gezdirilmemesi önerisinde bulunurken, gezdirilmesi halinde ise gezi öncesinde ve sonrasında köpeğin tüylerinin, pati alanlarının ve kulaklarının kontrol edilmesini tavsiye etti.

Olucak, yaşam alanında bolca pisipisi otu bulunan yerlerde ise, sıcak dönemlerde hayvanların tıraş edilerek, tedbir alınabileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA