Üniversiteli Gençler Bu Kez Hopa İçin Yürüdü

Artvin'in Hopa ilçesinde kanser hastalığına yakınlarını kurban veren çok sayıda kişinin sosyal paylaşım sitesi üzerinden organize olmasıyla başlayan hareket Nazilli’de de Üniversite öğrencilerini harekete geçirdi.

Üniversiteli Gençler Bu Kez Hopa İçin Yürüdü
Organize olan öğrenciler bu kez ‘Gezi Parkı’ için değil Hopa’ya Onkoloji hastanesi yapılması için yürüdü.
Artvin’in Hopa İlçesi’nde kanser hastası 30 yaşındaki Hasan Yamak’ın geçtiğimiz Nisan ayında hayatını kaybetmesinin ardından arkadaşları ve ailesi tarafından, sosyal paylaşım sitesi üzerinden 'Hopa’da Onkoloji Hastanesi kurulsun' başlığı ile kurulan grup, kısa sürede 40 bin üyeye ulaştı. Gruba üye Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri, Hopa’da Kanser Teşhis Tedavi ve Kemoterapi Merkezi kurulması için Nazilli’de horon teperek çağrıda bulundu.

Nazilli Uzun Çarşı’da İktisat 3. sınıf öğrencisi Halit Yılmaz’ın öncülüğünde bir araya gelen onlarca öğrenci ellerinde dövizlerle ‘Hopa’ya Onkoloji Hastanesi İstiyoruz’ sloganı attı. Tulum eşliğinde sloganlar atan grup basın açıklamasının ardından uzun süre horon tepti. Nazillililerin de ilgi gösterdiği ve destek verdiği eylem de Hopa’ya araştırma merkezinin açılması temennisinde bulunuldu.

Artvin’in Hopa ilçesinde kanserin gün geçtikçe arttığına dikkat çekmek istediklerini belirten Nazilli İİBF 3. Sınıf öğrencisi Halit Yılmaz yaptığı basın açıklamasında; “Sosyal paylaşım siteleri ve Hopa’da insanlar yavaş yavaş kanser konusunda bilinçlendirildiler. Hastane açılmasını talep ettiler. Bunun için de Hopa da bu eylemler oluştu. Siyasi bir amaç olmadan sağlığımız için gerekli olan hastanenin açılmasını istedik. Türkiye’nin birçok yerinde bu hastanenin olması gerekir. Türkiye maalesef kanser tehdidi altındadır. Hopa da bu arttığı için artık insanlar yavaş yavaş tepki vermeye başladı.

Bunun için hastane istenildi. Türkiye’de bazı üniversitelerde Hopa’daki insanlara destek çıkmak küçük çapta videolar, görüntüler, hatta Hopa’da da onkoloji hastanesi istiyoruz diye bir sayfa açtık. 40 bine yaklaştık şu an kitle olarak. Sağlık bakanlığının resmi internet sitesinden imza kampanyası başlattık. Bu imza kampanyasında belirli bir kitle oluştuğunda Sağlık Bakanlığı bunu dikkate alacaktır, inanıyoruz. Birçok insanımız öldü. Bunlardan herkesin bildiği Kazım Koyuncu akciğer kanserinden öldü. İnsanların sürekli kanser nedeniyle öldüğü ortaya çıktı. Kanserin artık insan vücudunda tepki vermeye başladığı ortaya çıktı. Bunun için onkoloji hastanesi açılması gerektiğini dile getirdik be bunun için de bir takım etkinliklerde bulunduk” dedi.

“TÜM ÜLKEDE RADYOAKTİF MADDELER VAR”
ADÜ üniversite gençliği olarak, Hopalı üniversite gençliğinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerden Nazilli’ye gelen öğrenci arkadaşlarımızda bize destek çıktı diyen Yılmaz; “Bizim bu isteğimiz için Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ve Karadenizli olmayan arkadaşlarımız da yardımda bulundular. Nazilli insanının da hemfikir olmak için onların da bilgiye ihtiyacı olduğunu kanserin bir süreçte meydana geldiğini basın yoluyla açıkladık. Yöresel müziğimiz olan tulumla sesimizi hem acıklı, hem eğlenceli bir şekilde duyurmaya çalıştık. Sürekli insanları kaybediyoruz. Kanser olan bir insan o tedaviyi alabilmek için 'çevre illere' gitmek zorunda kalıyor. Bu gidiş gelişleri herkes yapamıyor, çünkü maddi olarak çok büyük yükümlülük istiyor. Doğu Karadeniz de tam teşekküllü bir Onkoloji Hastanesi yok. Türk Tabipler Birliği 2006 da Çernobil sonrası kanser diye harita çizdi. Türkiye de Çernobil sonrası kanser diye bir baskı yayınladı. Çernobil’in patladığı yerden sonra Avrupa ülkelerinde daha çok görülmekte. Daha sonra ülkemizle birlikte 40 ülke bu Çernobil’den etkilenmiş. Türkiye bu Çernobil’den batıdan doğuya doğru 10 gün içinde ilerlemiştir. Tüm ülkede radyoaktif maddeler var. Yediğimiz bütün ürünlerde radyoaktif maddeler bulunuyor. Bunun için insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Hormonsal şeyler tüketmektense doğal şeyler tüketmeye çalışmalıyız. Bu maddeler insan vücudunda maksimum 35-40 yılda ortaya çıkıyor” dedi.

Basın açıklamasının ardından Nazilli’nin en işlek alışveriş merkezlerinin bulunduğu Uzun Çarşı’da tulum eşliğinde horon tepen üniversiteli gençlere Nazillililerde katılırken, 'Hopa’da Onkoloji Hastanesi kurulsun' diyen üniversite öğrencileri eylemlerinin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA