Ege'nin En Büyük Pazarı Yüzyıllardır Dualarla Açılıyor

İzmir - Ege'de Küçük Menderes Havzası'nın en büyük pazarı, her salı, yüzyıllardır süren geleneğe uygun olarak dualar eşliğinde Tire'de kuruluyor.

İlçede çok geniş bir alan üzerinde kurulan ve her türlü gıda ürününün bulunduğu pazarda yerlerini alan satıcılar, saat 08.30'da belediye hoparlörlerinden "şükür ve bereket duası" okunmadan ürünlerini alıcılarla buluşturmuyor. Hep birlikte edilen duanın ardından satışların başladığı pazarda en büyük ilgiyi ise köylü kadınların elleriyle topladıkları zengin ot çeşitleri görüyor.

İlçe pazarında tezgahlarının önünde dizilen ve ellerini açan pazarcılar, ilçe müftüsünün şu sözlerinin ardından satışlarına başlıyor:

"Mahalli pazarımız olan bugün erken saatte çoluk çocuğumuzun rızıklarını temin etmek üzere, pazar yerinde ve dükkanlarımızda toplanmış bulunuyoruz. Bizlere helalinden bol kazanç nasip eyle ya Rabbi. Her türlü zorluktan, varlık içinde darlıktan, kibir ile mağrurluktan, aldatmak veya aldanmaktan, sonunda pişmanlıktan bizleri koru ya Rabbi. Ey Rabbimiz, işlerimizi hareketli, ticaret ve kazançlarımızı bereketli, tuttuğumuz işlerimizde cesaretli, sözümüz ve özümüzde sadakatli eyle ya Rabbi. Ya Rab, senden korkmayan kalpten, seni zikretmeyen dilden, senin rızan için çalışmayan gönülden, fenalıklara doymayan nefsimizin şerrinden, şeytanın vesvesesinden, kabul olmayan duadan, haram kazançtan, her türlü kötülükten bizleri koru ya Rabbi. Uzaktan ve yakından pazara gelip amin diyen kullarını boş çevirme ya Rabbi. Dualarımızın kabulü için, rıızıklarımızın helal ve bol bereketli olması için, Allah rızası için el Fatiha."

-Satıcılardan ot tarifleri

Tezgahlarda taze kekik, nane, ısırgan, maydanoz, tere gibi Türkiye genelinde bilinen yeşilliklerin yanısıra, radika, arapsaçı, soğan cübcüb, eşek helvası, şevket-i bostan, cibez, sarmaşık gibi daha çok Egeliler'in sofralarını süsleyen onlarca farklı türde ot yer alıyor.

Yakın çevrede yaşayan ve geçmişi Girit'e dayananlar, "Tarlada keçi kalsın razıyım, yeter ki Giritli'yi çıkarın" esprisine konu olmalarını haklı çıkarırcasına, sabahın erken saatlerinde geldikleri pazarda, kadınların sınırlı miktarda topladıkları otları satın alabilmek için acele ediyor.

Pazarcılar ise, yerli ve yabancı turistlere alışkın olduğu için, tezgaha yaklaşan meraklılara, daha önce görmedikleri otların faydalarını anlatmakla kalmıyor, isteyenlere uzun uzun yemek tarifleri veriyor.

Ege Bölgesi'nde yaşayanların, hem alışveriş yapmaları hem de keyifli bir gün geçirmeleri için civar belediyelerin yanısıra tur şirketleri de Tire'ye salı günleri günübirlik turlar düzenliyor.

Güne pazar duasıyla katılan misafirler, süt ve süt ürünleriyle tanınan ilçenin farklı peynirlerinin süslediği kahvaltının ardından pazarda alışverişlerini yapıyor. Program, Tire'de seyir tepesinde ilçenin doğal güzelliklerine tanık olunması, ardından Ege'nin çeşitli otlarının tadına bakılmasıyla devam ediyor. Uzun yıllar boyunca farklı kültür ve cemaatlere evsahipliği yapan ilçenin tarihi ve kültürel mekanlarını da gezen ziyaretçiler, peynirler ve yeşilliklerle dolu torbalarıyla evlerine dönüyor.

Kaynak: AA