Halk Sağlığı Müdürü Erdoğan, 'daha Zeki Olmak İçin İyotlu Tuz Tüketilmeli'

1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Tuzda bulunan iyotun yemek pişerken kaybolmaması için, yemek piştikten ve ocaktan indirildikten sonra veya sofrada yerken tuz ilavesi yapılması gerektiğini belirterek, daha zeki, çalışkan, başarılı, üretken bir neslin yetişmesi için mutlaka iyotlu tuz tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Halk Sağlığı Müdürü Erdoğan, 'daha Zeki Olmak İçin İyotlu Tuz Tüketilmeli'
İyotun insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir. İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır” dedi.

İyotun yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alındığının altını çizen Erdoğan, “Deniz ürünlerinde (balık, yosun gibi), toprakta yeterli miktarda iyot bulunduğunda et, süt, yumurta ile tahıllarda ve diğer gıdalarda da bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ortalama günlük ihtiyaç olan 150 mikrogram iyot (bir toplu iğne başı kadar) yeterince alınamadığı için 740 milyon insanın guatrdan, dünya nüfusunun yüzde 54’nün ise iyot yetersizliği hastalıklarından etkilendiği belirlenmiştir. Bu nedenle, halkımızın evlerine aldıkları tuzun iyotlu olmasına dikkat etmeli ve mutlaka iyotlu tuz kullanmaya özen göstermesi gerekmektedir. Tuzun iyot içeriğinin korunması için; koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda, serin ve kuru yerde saklanmasına özen göstermelidir. Tuzda bulunan iyotun yemek pişerken kaybolmaması için, yemek piştikten ve ocaktan indirildikten sonra veya sofrada yerken tuz ilavesi yapılmalıdır. Daha zeki, çalışkan, başarılı, üretken bir neslin yetişmesinde, iyot eksikliği ile mücadele etmek için vatandaşlarımız, mutlaka iyotlu tuz tüketmeye özen göstermelidir. Unutmayınız ki; iyot yetersizliği önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedenidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA