Chp Milletvekili Soydan'ın Açıklaması

TBMM - CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Serdar Soydan, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın geri çekilmesini isteyerek, "Eğer tasarıyı geri çekmezlerse ne olur? Neler olacağını herkes biliyor" dedi.

Soydan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugünün Dünya Çevre Günü olması sebebiyle hükümetten TBMM gündeminde bulunan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu ile Orman Kanunu tasarılarını geri çekerek, koruma anlayışı ve katılımcılığın hakim olduğu bir anlayışla yeniden hazırlanmasını talep etti.

Aksi takdirde mili parklarda, koruma ve doğal yaşam alanlarında yeni talan şekilerine şahit olunacağını iddia eden Soydan, CHP olarak kullanma değil, koruma anlayışının hakim olduğu bir tasarı istediklerini söyledi.

Hükümet'in çevre sicilinin "karanlık", "kirli" ve "şaibeli" olduğunu savunan Soydan, "Dünya kentlerinden Şanghay ve Bombay'dan sonra partikül maddeler endeksine göre sanayileşmeye bağlı en yüksek çevre kirliliği 55 birim ile İstanbul'a aittir" dedi.

İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının gerekenin çok altında olduğuna dikkati çeken Soydan, "Kimdir bunun sorumlusu? 20 yıldır İstanbul'u yöneten Sayın Başbakan ve onun zihniyetidir" diye konuştu.

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara da değinen Soydan, şunları söyledi:

"Bu gelişmeler göstermiştir ki, bundan sonra çevreye karşı hoyrat ve acımasız yaklaşımlar bundan sonra eskisi kadar kolay olmayacaktır. Çünkü Gezi Parkı'nda kesilmek istenen ağaçların kökleri tüm yurdu sarmış, demokrasi ve özgürlük mücadelesine dönüşmüştür. Bu yıl ülkemizde 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri tarihe geçecek ve tüm dünyada örnek olacaktır."

Gazetecilerin, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarı'na ilişkin sorusu üzerine Soydan, bunu hükümetin iyi niyetle hazırladığını düşünmediğini söyledi.

Türkiye'de artık çevre anlayışının değiştiğini vurgulayan Soydan, bu yasa tasarısının geri çekilmesi konusunda İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile birlikte Meclis Başkanı'na gittiklerini bildirdi. Soydan, "Yapılacak en doğru şey tasarıyı geri çekmektir. Eğer tasarıyı geri çekmezlerse ne olur? Neler olacağını herkes biliyor" diye konuştu.

Kaynak: AA