16 Farklı Üniversitenin Öğrencileri Yüksekova’da

Hakkari Üniversitesi tarafından organize edilen 5'inci Bahar Şenlikleri kapsamında Hakkari’deki etkinliklerini sürdüren öğrenciler, bu sabah saatlerinde Yüksekova Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanlığı tarafından verilen kahvaltıda bir araya geldi.

16 Farklı Üniversitenin Öğrencileri Yüksekova’da
Sabah saatlerinde konvoy halinde Yüksekova’ya gelen ve aralarında Hakkari Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir, diğer üniversitelerden öğretim görevlileri ve 16 farklı üniversiteden yaklaşık 450 öğrencinin oluşturduğu grup, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından verilen kahvaltıda buluştu.

İlçenin Avaşin Aile Parkı’nda verilen kahvaltıya Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz, Hakkari Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir ile üniversite öğrencileri katıldı.

"BURADA MİSAFİRLERİMİZ AĞIRLAMAKLA BARIŞA KATKI SUNMAYA ÇALIŞTIK"
Kahvaltıda organizasyonla ilgili konuşan Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Hakkari Üniversitesi'nin organizasyonunda Türkiye’nin çeşitli üniversitesinden ilçeye gelen öğrencileri ağırladıklarını söyleyerek, “Türkiye bir barış trendine girdi. Bu anlamda sadece yöneticilerin değil, bireylerin de sorumluluğu vardır. Biz bugün ilçemize gelen yaklaşık 450 öğrenciyi ve üniversite yönetimlerinde bulunan arkadaşlarımızı ağırlıyoruz. Bugün burada bu misafirlerimizi ağırlamakla barışa katkı sunmaya çalıştık. Bu mesajımızı tüm Türkiye halkına yansıtmaya çalıştık. Basın mensuplarının da oluşan bahar havasını en iyi taşıyacak kişiler olarak önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

"BARIŞIN FIRAT’IN EN DOĞUSUNDAN EN BATISINA KADAR YAYILMASINI İSTİYORUZ"
Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen Bahar Şenliklerinin çok kapsamlı geçtiğini belirten Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir, değişik üniversitelerden bilim adamlarını ve öğrencilerini Hakkari Üniversitesi'ndeki öğrencilerle buluşturduklarını söyleyerek, “Bu barış sürecinde Türkiye’nin değişik üniversitelerinde okuyan öğrencileri Hakkari ‘ye ve Hakkari halkıyla buluşmasını sağlamaya ve kaynaştırmaya çalıştık. Hakkari’ye gelen öğrencilerime halkımız çok büyük bir ilgi göstererek onları evlerinde misafir etti. Öğrencilerin Hakkari’ye gelerek Hakkari’nin kadim tarihini ve kültürünü tanımaları açısından bu şenlikler gayet etkili oldu. Bu barış ortamında Türkiye’ye bu mesajların verilmesi, çözüm süreci açısından iyi oldu. Barış süreci kapsamında gerçekleştirdiğimiz Yüksekova ziyaretimizi ve bundan sonraki ziyaretlerde de Tüm Türkiye halkına bu barış mesajlarını vermeye devam edeceğiz. Barışın Fırat'ın en doğusundan en batısına kadar yayılmasını istiyoruz. İnsanların gerçekten empati yapmasının gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler buraya gelirken büyük bir tereddütle geldiler. Fakat gelip yaşadıktan sonra hiçbir tereddüttün olmadığını gördüler ve hepsinin de ortak görüşü Hakkari’nin çok güzel ve gerçekten yaşanabilir bir yer olmasıydı. Bu etkinliği çok önemsiyoruz. Türkiye için de çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

"HAKKARİ HALKININ MİSAFİRPERVERLİĞİ BİZE UNUTULMUŞ DUYGULARI HATIRLATTI"
Hakkari ve ilçelerine ilk kez geldiğini söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necati Yılmaz da, Gümüşhane Üniversitesi olarak 25 kişilik bir kafileyle geldiklerini ifade ederek, ”Ben dahil olmak üzere kafilemizde bulunan diğer öğrenciler de ilk kez Hakkari ve ilçelerine geldik. Bize bahar şenlikleri teklifi geldiğinde kafamızda soru işaretleri vardı. Buraya geldikten sonra o soru işaretlerinin çok anlamsız olduğunu gördük. Hakkari Üniversitesi bizi inanılmaz derecede güzel karşıladı. Hakkari halkının misafirperverliği unutulmuş duyguları hatırlattı bize. Esnafından sokakta gezen vatandaşa kadar herkes bizi misafir etmeye çalıştı. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Kafilemizdeki öğrencilerle sohbet ettiğimizde hepsinde de aynı düşüncelerin olduğunu gördük. Bu düşüncelerimizi Gümüşhane’ye döndüğümüzde gerek yerel gerekse de ulusal medyayla da paylaşacağız. Hakkari’ye gelirken başka düşüncelerle gelmiştik şimdi ise çok daha farklı düşüncelerle dönüyoruz. Aradığımız her şey fazlasıyla var burada. Bundan sonra da buraya seyahatlerimiz olacaktır” diye konuştu.

Hakkari’ye ilk gelirken çok tedirgin olduklarını belirten Gümüşhane Lisesi öğrencisi Buse Demir ise, Hakkari’ye geldiklerinde üniversitedeki hocalarımız bize oradaki vatandaşların evlerinde kalacaklarını dile getirerek, “Bu konuda bizim endişelerimiz vardı. Ama Hakkari’ye geldikten sonra halkın bize gösterdiği misafirperverliği ve anlayışı karşısında çok mutlu olduk. 3 gündür buradayız ve çok güzel vakit geçirdik. Batıdaki arkadaşlarımız da buraya rahatlıkla gelebilirler. Yani hiçbir sıkıntı yok. Buraya gelip buradaki halkı tanımalarını tavsiye diyorum” şeklinde konuştu.

Kahvaltıdan sonra Hakkari Üniversitesi tarafından Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora ve Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı’ya Bahar Şenliklerine verdikleri desteklerinden dolayı plaket verildi.

Öğrenciler, bazı iş yerlerini dolaştıktan sonra Şemdinli’ye doğru yola çıktı.
Kaynak: İHA