Yaz Aylarında Beslenme Önerileri

KIRKLARELİ - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Kutluay, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaz aylarında beslenme açısından kırmızı ve beyaz etlerin yağsız olanlarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Kutluay, şunları kaydetti:

"Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Öğün atlamamak hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz araştırmalarımızın önüne geçecektir. Kahvaltı günün en önemli öğünü olup yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, şekersiz marmelatlar, domates, salatalık gibi taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Gece yapılan atıştırmalar vücutta daha zor kullanılarak yağ şeklinde depolanma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle geç saatlerde mümkün olduğunca atıştırma yapmaktan kaçınılmalı, yapılması durumunda ise enerji içeriğinin düşük olması ve bol posa içermesi nedeniyle, domates, salatalık, havuç gibi besinlere yer verilmelidir.

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine, süt, cacık, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonata alınmalıdır. Özellikle yaz mevsiminde yapılan fiziksel aktivitelerin türüne ve zamanına dikkat edilmelidir. Koşu veya ağırlık sporları gibi aşırı terleten, fazla elektrolit atımına sebep olan fiziksel aktiviteler konusunda dikkatli olunmalıdır. İmkanlar doğrultusunda yüzme veya su sporları tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra fiziksel aktiviteler güneş ışınlarının direkt olarak geldiği sıcak saatlerde yapılmamalıdır."

Kaynak: AA