Palancılık, Motorlu Taşıtlara Yenik Düşüyor

NİĞDE - At, eşek, deve, katır gibi binek ve yük hayvanları için hazırlanan bir tür eyer olan palana duyulan ihtiyaç, teknolojinin yaygınlaşması ile azaldığı için ustaları da atölyelerini kapatmaya başladı.

İlgi görmediği için çırak bulamayan ve maddi sıkıntı çeken palan ustaları başka mesleklere yönelirken, Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan son palan ustalarından Duran Kılınç ,az saıdaki müşterisi için her sabah dükkanını açmaya devam ediyor.

Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motorlu taşıtların kasaba ve köylere kadar yaygınlaşmasının binek ve yük hayvanlarının sayısını azalttığını ifade etti.

Bu durumun palan ustalarının işlerini durma noktasına getirdiğini vurgulayan Kılınç, haftada ortalama 10 tane pala sattığını, bu nedenle de zor dönemler geçirdiğini söyledi.

İlçe merkezinde bulunan işyerinde mesleğini devam ettirmeye çalışan Kılınç, babasından öğrendiği palancılığa 10 yaşında başladığını, 37 yıldır bu işten geçimini sağladığını anlattı.

-Son usta da mesleğini bırakmayı düşünüyor

Niğde'de artık bu işi yapan tek kişinin kendisi olduğunu dile getiren Kılınç, şöyle devam etti:

"Güç isteyen bir meslek, malzemeleri bir araya getirmek de zor oluyor. Otlar Afyon'dan, çullar Adana'dan, ipleri ise Gaziantep'ten getiriyorum. Bir palanın yapımı 3 saat sürüyor. Palanları artık sadece köylerde yaşayan çobanlar alıyor. Bir pala 40 liraya mal oluyor, 60 liraya satıyorum.

Bağ bıçkısı, burgu, dik çuvaldız, dikiş makinesi, palan demiri, kası çuvaldızı, palan makası, tokaç, yaka oyuntu bıçkısı gibi aletleri kullanarak palan yapıyorum. Babamın karnını doyurdu. Benim de yakın zamana kadar geçimimi sağlıyordu. Ama artık kazandığım yetmiyor. Ben de mesleği yakında bırakmayı düşünüyorum."

Kaynak: AA