Plastik Poşetlerin Geri Dönüşümü

TEKİRDAĞ - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, Türkiye'de plastik poşetlerin ambalaj atığı olarak değil çöp olarak kabul edildiğinden geri dönüşümünün de yapılmadığını kaydetti.

Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, plastik poşetler konusunda AB şartlarına uyan ülkelerin, plastik poşetleri ambalaj statüsünde değerlendirdiklerini ve geri dönüşüme kazandırdıklarını ifade etti.

Plastik poşetlerin yerinin doğa olmadığını, tüm atıklar gibi plastik poşet atıklarının da bilinçli olarak kullanılması ve geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini aktaran Uysal, plastik poşet konusunun sadece Türkiye'de değil tüm dünyada üzerinde tartışılan bir konu olduğunu ifade etti.

Bazı ülkelerin yasaklama ya da vergi koyma yolunu seçerken bazı ülkelerin de yasaklamak yerine tüketicinin bilinçlendirilmesi ve geri dönüşüm üzerinde durduğunu anlatan Uysal, şunları kaydetti:

"Çeşitli Avrupa ülkelerinin plastik poşetler konusundaki uygulamalarını incelediğimizde, aşırı tüketimin önlenebilmesi için Almanya, İrlanda gibi bazı ülkelerin satış noktalarında alışveriş poşetlerinin belirli bir bedel karşılığında satışını desteklediğini görüyoruz. Hatta İrlanda'da bu satıştan elde edilen bedelin geri dönüşüm hizmetlerinde kullanıldığı ve kısa bir sürede poşet kullanımının yüzde 90 azaldığı gözlemleniyor. İtalya ve Fransa'da farklı bir yöntem izleniyor ve biyobozunur olmayan malzemeden yapılan poşetlerin kullanımı yasaklanıyor. İngiltere'de ise plastik poşetlere vergi uygulaması gündeme getiriliyor ancak uygulanamıyor."

-"Türkiye'de çöp olarak kabul ediliyor"

Plastik poşetlerin, Türkiye'de ambalaj atığı olarak değil çöp olarak kabul edildiğini belirten Uysal, şu bilgileri aktardı:

"Türkiye'de bu nedenle plastik poşetlerin geri dönüşümü yapılmıyor. AB şartlarına uyan ülkeler, plastik poşetleri ambalaj statüsünde değerlendirdiklerinden geri dönüşüme kazandırıyor. Türkiye'de ise plastik poşetler ambalaj statüsünde olmadığından geri dönüşüm zorunluluğu da yok. Bu nedenle poşetler çöp depolama alanlarında yer kaplayarak çevresel sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor."

Kaynak: AA