Çanakkale Ruhunu Anlatmak İçin Adım Adım Anadolu'yu Geziyor

RİZE - Vücudunu fenne karşı kullanan Mehmetçiğin 250 bin şehit vermesine rağmen vatanını koruyarak adeta ölümsüzleştiği, 20. yüzyılın en anlamlı savaşlarından Çanakkale Deniz Zaferi ile Çanakkale ruhunu, bu kente gidemeyenlere anlatmak için oluşturulan "Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi" 3 yıldır adım adım Türkiye'yi dolaşıyor.

Çanakkale Valiliğinin desteğinde ve tarihçi Ahmet Uslu'nun projesiyle müze şeklindeki oluşturulan tıra, Çanakkale savaşlarında Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin kullandığı tüfek, tabanca, kılıç, kama, teçhizat, askerlere ait kıyafet ve kişisel eşyalar, şehit ve gazi mektupları, küçücük Gelibolu Yarımadası'nda metreye 6 bin mermi düşen Çanakkale savaşlarını en iyi anlatan havada çarpışan mermi çekirdekleri, Seyit Onbaşı'nın heykeli ile Türk askerlerinin maketleri konuldu.

Ardından "Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi" adı verilen gezici müze, 18 Mart 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale'de açıldıktan sonra Çanakkale Deniz Zaferi ve Çanakkale ruhunu anlatmak için Anadolu'yu adım adım gezmeye başladı.

Bu tarihden itibaren Türkiye'de 52 il ve 400 ilçeyi dolaşan müzeyi yaklaşık 15 milyon kişi gezdi. Son olarak Rize'nin Fındıklı ilçesine gelen müze, öğrenciler ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

-Gezici müzeyi Başbakan Erdoğan uğurladı-

Projenin mimarı ve müze koordinatörü Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezici müzenin 18 Mart 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını belirterek, "Başbakanımız Çanakkale'de sergiyi açarak bizi yolcu etti. O günden beri yollardayız. Her 5 kişiden birine ulaştık. Bu da Türkiye'nin yüzde 20'si anlamına geliyor" dedi.

İlk dönemlerde sponsorları olduğunu ancak son dönemlerde hediyelik eşya satarak masrafları karşıladıklarını ifade eden Uslu, "Amacımız projeyi Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında hak ettiği yere ulaştırmak. 100. yılda müzeyi bir kamu kuruluşuna hibe edeceğiz" diye konuştu.

Uslu, gezici müzeyi, Çanakkale ile bu kentteki şehitlikleri görme fırsatı bulamayan kişilere ulaştırmak ve Çanakkale ruhunu anlatmak için oluşturduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çanakkale'ye gelemeyenlere biz gittik. Onlara Çanakkale'yi, Çanakkale destanını yaşattık. Her biri ye­niden döndüler o günlere. Yıllardır Türkiye'nin her köşesinde Çanakkale'de kullanılan savaş malzemelerini sergileyerek, halkımızın bu savaş malzemelerini görmelerini sağlıyoruz. Çanakkale savaş malzemelerinden oluşturduğumuz sergiyle Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz. Rize'den Antalya'ya, İstanbul'dan Gaziantep'e, Kars'tan İzmir'e her yeri dolaştık. Dolaşmaya da devam ediyoruz."

-"Müze sayesinde 15 milyon kişi Çanakkale ruhunu yeniden hissetti"

Müze Müdürü Enver Ali Kılıçgedik ise yaklaşık üç yıl önce Çanakkale Valiliği'nin de desteğiyle yola çıktıklarını belirterek, "Valiliklerin ve belediyelerin katkısıyla dolaşıyoruz. Gezici müzede Çanakkale'yi anımsatmak için ziyaretçilere bilgiler veriyoruz. İnsanların duygulandığını görüyoruz. Karadeniz Bölgesi'ni dolaşıyoruz. 2015'e kadar dolaşacağız. Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e geldik. Buradan Rize, Trabzon, Sinop'a kadar gideceğiz" dedi.

Kılıçgedik, gezici müzede Çanakkale Savaşı'nda kullanılan ve müzeye bağışlanan malzemeler olduğunu söyleyerek, "Silahlar, kılıçlar, mermiler, denizden ve karadan çıkarılmış boş kovanlar, savaşa katılan generallilerin rozet ve armaları ile asker eşyaları var. Ayrıca savaşa katılan kişilerin torunları tarafından bağışlanmış eşyalar da var" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA