Daha İyi Bir İnsan Olmak İçin Hayat Kurtarıyorlar

ESKİŞEHİR - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Aralarında doktor, mühendis, kamu görevlisi ve öğrencilerin bulunduğu gönüllülerden oluşan GEA Eskişehir Arama Kurtarma Ekibi, hayat kurtarmak için hazır bekliyor.

Adını mitolojide Toprak Ana'dan alan GEA Eskişehir Arama Kurtarma Ekibi Lideri Özcan Küçük, başta Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Eskişehir olmak üzere, ülke genelinde olası bir doğal afete karşı hazır bulundurdukları ekipleri ve malzemeleri AA muhabirine tanıttı.

GEA'nın 1994 yılında tamamen gönüllülerden oluşan ve Türkiye'de 18 şubesi bulunan bir ekip olduğunu belirten Küçük, Aktif felsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği çatısı altında Eskişehir'de 5 yıldır çalıştıklarını söyledi.

"Acil bir durumda, bölge neresi olursa olsun, hızlı bir şekilde hareket etmek üzere hazır bulunuyoruz" diyen Küçük, Eskişehir ekibinin 20 kişiden oluştuğunu, ülke genelinde de binden fazla gönüllüsü olduğunu aktardı.

GEA ekibi olarak arama kurtarma, sosyal kampanyalar ve ekoloji faaliyetler olmak üzere üç farklı dalda çalıştıklarına değinen Küçük, şöyle konuştu:

"Bunların tamamı gönüllülük esasına göre çalıştığımız faaliyetler. Üzerinde yaşadığımız dünyaya karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bunun karşılığında da iyi erdemlerimizi sergilemek için faaliyetler sürdürmeye çalışıyoruz. Sosyal kampanyalar gibi bir çok farklı etkinlikler yapıyoruz. Köy okulları tadilatları, yaşlı evi tadilatı, periyodik aralıklarla yaşlı bakım evi faaliyetleri, oyuncak kampanyaları gerçekleştiriyoruz. Ekoloji faaliyetlerinde de çevre temizlikleri, çöp toplama, ağaç dikimi ve doğa yürüyüşleri yapıyoruz."

-"18 yaşından büyük herkes GEA'ya katılabilir"

Kendisinin kamu görevlisi olduğunu belirten Küçük, ekipte medikal anlamda destek veren doktorlar, mühendisler ve öğrencilerin olduğunu ifade ederek, 18 yaşından büyük olmak kaydıyla herkesin ekibe katılabileceğini dile getirdi.

Ekibe yeni katılanlar için yaptıklarını çalışmaları aktaran Küçük, şöyle devam etti:

"Başlangıç olarak 11 haftalık temel arama kurtarma seminerleri var, bununla giriş yapmış oluyoruz. Depremle birlikte yaşam, yangın eğitimleri, ilk yardım, korku panik eğitimi, malzemelerle ilgili çalışmalar, takım kurma çalışmaları, ipler ve düğümlerle ilgili eğitimler veriyoruz. Yılda 3 kez de uluslararası tatbikatlar yapıyoruz. Afetlertin ne zaman geleceğini bilmediğimiz için her zaman hazır olmamız gerektiğinin farkındayız. Normal zamanlarda da acil durumlara hazırlanarak geçiriyoruz. Bununla ilgili eğitimlerimiz tatbikatlarımız devam ediyor."

-Depreme karşı tehlike avı yapılmalı

Hedeflerinin ekip üyeleri açısından daha iyi bir insan olarak çalışmak ve daha fazla insana ulaşabilmek olduğunu vurgulayan Küçük, afetlere karşı insanların bilinçlendirilmesinin önemine değindi.

Deprem konusunda internette bilgi kirliliği olduğunu bildiren Küçük, "Deprem konusunda büyük hatalar yanlış refleksler yapıyoruz. Depremin doğal olduğunu kabul etmek gerekiyor. Nasıl yağmur yağıyorsa, güneş açıyorsa, depremde her zaman var" dedi.

Depremden korkmamak ve sadece önleyici tedbirleri almak gerektiği anlatan Küçük, şunları kaydetti:

"Evimizde küçük bir tehlike avı yapabiliriz. Afet gerçekleştiğinde bulunduğumuz bina çökmeyebilir ama yattığımız yerde bir vazo ya da tv varsa o bizim üstümüze düşüp, hayati tehlike yaratabilir. Evimize o gözle bakmak önemli. Ayrıca içerisinde raf ömrü uzun olan yer kaplamayan yiyecekler, enerji veren kuruyemiş, bisküvi, bir miktar su, el feneri, yedek pil, minik radyo ve düdük bulunan bir çanta bulundurulması da önem arz etmektedir."

Kaynak: AA