"vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı"

TEKİRDAĞ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, Türkiye'nin dünyada 188 ülkeye, bin 663 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini belirtti.

Tekirdağ'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğince, Cumhuriyetin 100. yılında bağcılık sektöründe ulaşılması istenilen hedeflerin belirlenmesi amacıyla "Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı" düzenlendi.

Kaplan, Tekirdağ Ramada Otel'de düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, Tekirdağ'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2023 yılı vizyonunda gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı konumunu geliştiren bir Türkiye öngördüklerini söyledi.

Türkiye'nin halihazırda net ihracatçı bir ülke olduğunu, ancak bunu daha güçlü bir hale getirmek istediklerini belirten Kaplan, "2012 yılı itibariyle tarımsal gayri safi yurt içi hasılamız 62,5 milyar dolar. Bu rakamla biz birkaç yıl öncesine kadar tarımsal büyüklük bakımından dünyada 8. sıradayken şu anda 7. sıraya yükselmiş durumdayız" dedi.

Kaplan, tarımsal büyüklük bakımından Türkiye'nin Avrupa'da 1. sırada yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Avrupa'da 1. sıraya yükselmiş durumdayız. Rusya gibi dev bir ülkeyi, Fransa gibi tarım bakımından önemli bir ülkeyi, İtalya'yı, İspanya'yı geçerek birinci sıraya çıkmış durumdayız. Dünyada da önümüzde olan ülkeler ABD, Çin, Hindistan gibi kıta büyüklüğünde olan ülkeler. Burada da biz 2023 vizyonumuzda ekonomik büyüklük olarak, Türkiye olarak ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefliyoruz. Şu anda dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz ama tarımsal olarak çok daha iyi durumdayız. 2023 yılında tarımsal olarak dünyada ilk 5 içerisine girmeyi hedefliyoruz."

-"188 ülkeye, bin 663 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz"

Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatı konusunda önemli bir noktaya geldiğini belirten Kaplan, "Türkiye olarak 188 ülkeye bin 663 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz. Şu anda Türkiye gayri safi milli hasılasının da yüzde 8'ini tarımsal gayrı safı milli hasıla oluşturuyor. 2023 yılında da tarımsal gayri safi milli hasılamızı 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Tarımsal ihracatımızı da 40 milyar dolar seviyelerine çıkartmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

TAGEM'e bağlı olarak Türkiye'nin farklı bölgelerinde toplam 47 araştırma kuruluşu bulunduğunu bildiren Kaplan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 47 araştırma kuruluşumuz var bunlardan iki tanesi Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu ve Manisa Bağcılık Arastırma İstasyonu. Bunlar sadece bağcılık alanındaki konu kuruluşları. Bu da Bakanlık ve Genel Müdürlük olarak bizim bağcılığa ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Ancak bu iki kuruluşumuzun dışında da bağcılık üzerine çalışan arastırma kuruluşlarımız var. Bunlar, Türkiye'nin her yerine dağılmış 9 araştırma kuruluşumuz. Bu kuruluşlarımız 1990 yılından bu güne kadar yaklaşık 70 çeşit tescil ettirdiler ve bildiğim kadarıyla hali hazırda tescile teklif ettikleri yeni çeşitler de mevcut."

Konuşmanın ardından, çalıştayda bağcılık üzerine sunumlar ve toplantılar gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ile bağcılık sektörü ile ilgili araştırmacılar, çiftçi örgütleri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştay yarın da çeşitli programlarla devam edecek.

Kaynak: AA