Kuşdili Festivaline "kuşdili" İle Davet Ettiler

GİRESUN - Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de geleneksel olarak düzenlenen kuşdili festivalinin daveti de "kuşdili" ile yapıldı

Atatürk Meydanı'nda açılan stantta kuşdilini tanıtıcı broşürler dağıtıldı, ardından kadın ve erkekler aralarında kuşdili ile konuşarak bu geleneği tanıttılar. Kuşdiliyle konuşan köy halkı bazı vatandaşlara da kuşdilini öğretmeye çalıştı.

Kuşdilini Yaşatma, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuşdilinin, Kuşköy ve yöresinde 500 yılı aşkın süredir haberleşme amacıyla kullanıldığını söyledi.

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" aday listesinde de yer alan kuşdilinin yörenin en önemli kültür miraslarından biri haline geldiğini vurgulayan Köçek, "Kuşdili, o dönemlerde insanlar arasında haberleşme ihtiyacının ortaya çıkması üzerine doğmuş ve bugünlere kadar gelmiş. Bugün yaşanan tüm teknolojik gelişmelere rağmen yöremizde insanlar arasında kullanılmakta" dedi.

-Kuşdilini dünyaya tanıtacaklar

Köçek, kuşdilini Türkiye ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Derneğimizi 2001 yılında kurarak çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bugüne kadar Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden köyümüze gerek televizyon kanalları, gerekse de araştırmacıların gelmesini sağlayarak bu kültür mirasımızın tanıtımını yaptık. Bu yıldan itibaren de kuşdilini daha fazla tanıtma adına Giresun'dan başlattığımız ve Türkiye ile dünyaya yayacağımız tanıtım çalışmalarımıza başlıyoruz. İlerleyen dönemlerde büyük metropol illerimiz ile dünyanın çeşitli bölgelerine giderek dilimizi tanıtacağız."

Kuşdilini tanıtma adına her yıl festival düzenlediklerini aktaran Köçek, "Bu yıl festivalimizi 7 Temmuz Pazar günü köyümüzde yapacağız. Herkesi bu güzel kültürümüzü yaşamaya davet diyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA