Patates Üreticileri İçin Alternatif Ürün Arayışları

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, Derinkuyu ilçesinde patatese alternatif olarak ürün olarak ekimi yapılan kuru fasulye üretiminde önemli mesafe alındığını, ilçede fasulye ekim alanının 19 bin dekara ulaştığını belirtti.

Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, 2001 yılında Nevşehir'deki patates üretim alanlarında patates siğili denen, yumrularda kalite ve yemeklik vasfını düşüren, mücadelesi oldukça zor olan bir hastalığın ortaya çıktığını ve hastalıkla mücadele amacıyla bakanlığın patates siğili görülen alanlarda değişik yöntemler uygulamaya başladığını kaydetti.

Bu mücadele yöntemlerinden birisinin de tarla bitkileri ekiliş alanlarında yumrulu bitkiler haricinde patatese alternatif, kuru fasulye, havuç, çilek, domates ve meyvecilik üretimleri olduğunu ifade eden Yılmaz, alternatif ürün arayışları çerçevesinde deneme amacıyla Derinkuyu ilçesinde 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda 3 çeşit kuru fasulye üretimine başlanıldığını anımsattı.

Aradan geçen 6 yıl sonunda 2011 yılı itibariyle Derinkuyu'da kurufasulye üretiminin ilçe merkezi başta olmak üzere, Yazıhüyük, Suvermez kasabası, Çakıllı, Til, Güneyce, Özlüce, Kuyulutatlar ve Doğala köylerinde üretim alanı 19 bin 128 dekara ulaştığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bölgede 2005-2011 yılları arasında kuru fasulye üretiminde yaklaşık 15 kat civarında bir artış kaydedilmiştir. Ayrıca, patatese alternatif olarak münavebeye sokulan kuru fasulye, patatese nazaran daha az bir sulama ile üretilmekte, kendisi toprağı azotça zenginleştirdiğinden kendisinden sonra gelen bitkiye daha iyi bir toprak yapısı ve ortamı sağlamaktadır. İleriki dönemlerde de alternatif ürün çalışmalarına ve ilimiz üreticilerinin desteklenmesine devam edilecektir."

Kaynak: AA