Öğrenciler Doğayı Yaşayarak Öğreniyor

KIRKLARELİ - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli Dereköy'de Avrupa Birliği projesi kapsamında oluşturulan Türkiye'nin ilk doğa eğitim merkezinde öğrenciler hem doğayı yaşayarak öğreniyor hem de tatil yapıyor.

AB'nin Bulgaristan-Türkiye sınırötesi işbirliği programı kapsamında finanse edilen "Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi" tarafından tesis edilen Yıldız Dağları Doğa Eğitim Merkezi, kent merkezine 28, Bulgaristan sınırına 8 kilometre mesafedeki Dereköy'de kuruldu.

Kırklareli Orman ve Su İşleri Müdürü Filiz İhtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde 12-16 yaş öğrenci gruplarının eğitim gördüğünü söyledi.

Merkezin hedefinin çocuklara Yıldız dağlarının sahip olduğu doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği anlatarak, farkındalık yaratmak olduğunu belirten İhtiyar, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinden 149 öğrencinin merkezde eğitim göreceğini ifade etti.

Resmi açılışı 2010'da yapılan merkezde, derslik, oyun salonu, bahçe, yatakhane gibi imkaların bulunduğunu anlatan İhtiyar, merkezde doğanın korunmasına yönelik eğitimler verildiğini anlattı.

İhtiyar, merkezin, Türkiye'de doğa eğitimlerinin yapılmasına yönelik çok yönlü ve gerekli tüm materyal ve malzemeler ile donatılan tek yer olduğunu söyledi.

-Eğitim ve tatil bir arada

Filiz İhtiyar, eğitimler kapsamında öğrencilerin İğneada beldesinde denize girebildiğini ayrıca tarihi ve kültürel yerleri gezdiklerini belirtti.

Öğrencilerin eğlenerek doğayı tanıdıklarını ve böylece çevre bilinçlerinin arttığını anlatan İhtiyar, şöyle devam etti:

"Her yıl artan sayıda öğrenciyi merkezimizde ağırlıyoruz. Geçtiğimiz yıl merkezimizde 86 öğrencimizi misafir ettik. Burada öğrenciler 5 ila 15 gün kalabiliyorlar. Birçok çocuğumuz anne ve babalarından ayrılmamış ve doğayla hiç yalnız kalmamış. Merkezde çocukları özellikle bilişim ve teknolojiden uzak tutarak doğa ile başbaşa kalmalarını sağlıyoruz. Doğa bilincinin çocuklarımıza aşılanması yönünde çok güzel aktiviteler oluyor. Doğada görmüş oldukları bir böcek ya da bir bitkinin yaşam zincirinde ne kadar önemli yeri olduğunu algılamaları bizim için çok önemli. Aldığımız anket sonuçlarında, buraya gelen çocukların çevre bilincinin ciddi anlamda değiştiğini görüyoruz."

-"Çevre bilinçleri arttı"

Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bahar Savaş, öğrencilerin merkezde gördükleri eğitimler ile çevre bilinçlerinin arttığını söyledi.

Çocukların dört duvar arasına sıkışıp kaldıklarını, evden okula, okuldan dershanelere gittiklerini dile getiren Savaş, şöylek konuştu:

"Türkiye'de açılan ilk doğa eğitim merkezindeyiz. Çocuklar binalarda dört duvar içerisinde hapis olmuşlar. İlk defa doğayla iç içe kaldılar. Merkezde öğrencilerimiz izcilik yapıyor, nöbet tutuyor, yemek pişiriyor, bulaşık yıkıyor, doğayı geziyorlar. Çevre bilinçleri arttı. Yürüyüşler yaparak, köylülerle sohbet ediyorlar. Doğaya uyum sağladılar. İlk geldiğimizde böceklerden korkan ve kaçan öğrenciler vardı. Gün geçtikçe doğaya alıştılar ve böceklerden kaçmıyorlar."

Öğrencilerden Şevval Göçer ise merkezde aldıkları eğitimlerle doğa bilinçlerinin arttığını ve çok eğlendiklerini kaydetti.

Kaynak: AA