Kalıcı Kalp Piliyle Hayata Tutundu

KIRIKKALE - Kırıkkale'de kalıcı kalp pili takılan 74 yaşındaki hasta hayata tutundu.

Kalp yetmezliği bulunan Türkan Savaş'a,Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kalıcı kalp pili takıldı. KÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, basın mensuplarına ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada, Kırıkkale'de ilk kez kalıcı kalp pili takıldığını belirtti.

Kalıcı kalp pili uygulamalarının tüm dünyada ve Türkiye'de artan sıklıkla kullanılan tedavi yöntemi olduğuna dikkati çeken Poyraz, şunları söyledi:

"Pek çok değişik hastalık için kullanıyoruz ama temel olarak ritim bozukluğu, yani kalp hızı çok yavaş olan hastalarda basit doğal kalıcı kalp pilleri kullanılıyor. Kalp yetmezliği olan hastalarda ölüm riski bütün tedavilerimize rağmen çok yüksek. Hala hastaların dörtte üçünü yaklaşık 5 yıl içerisinde kaybediyoruz. Bu hastalarda ölüm riskini azaltmak için kalbine yerleştirilen kalıcı defibrilatör dediğimiz, elektrik şoku veren ve ani ölümü engelleyen cihazlar var. Bunlar, pek çok hastanın ömrünü belirli bir süre uzatıyor. Ondan sonra da bu üç odacıklı kalp pilleri gündeme geldi. Bu piller, senkron bozukluğu olan olgularda kalbin kasılmasını düzenleyerek hem hayatı uzatıyor hem de hastaların fonksiyonel kapasitesini yani günlük hayattaki aktivite miktarlarını arttırabiliyor."

Poyraz, hastaya takılan kalp pilinin biraz daha özellikli olduğuna dikkati çekerek, kalbin 3 odacığına birden elektrot yerleştirildiğini söyledi.

Pilde hem defibrilatör hem de ani ölümü önleyici şok verilen özellik olduğunu belirten Poyraz, "Kalbin kasılma senkronizasyonunu arttırıcı özellik var. Bu cihazların takılması hem hastaların ömrünü uzatıyor hem hayat kalitelerini arttırıyor. Bir ameliyat gibi değil, lokal anesteziyle de uygulanabiliyor. Bu işlemlerin komplikasyon riski oldukça düşük. Binde bir civarında ölüm riski, yüzde bir civarında da akciğer zarının delinme riski var" diye konuştu.

8 çocuk ve 32 torun sahibi Türkan Savaş da yeniden hayata tutunduğunu söyledi.

Kalp yetmezliği olduğu için önceden konuşmakta da zorluk çektiğini anlatan Savaş, artık rahat bir şekilde konuşabildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA