Kene ve Süne Avcısı Kınalı Keklikler Doğaya Bırakıldı

Adana’nın Kozan ilçesinde buğdayda görülen süne hastalığı ve insanlara zarar veren kenelere karşı mücadele kapsamında doğaya 500 adet kınalı keklik bırakıldı.

Kene ve Süne Avcısı Kınalı Keklikler Doğaya Bırakıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan 2013 yılı "Doğaya Keklik Yerleştirme Eylem Programı" kapsamında Kozan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği tarafından doğaya 500 kınalı keklik bırakıldı.

Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz, törende yaptığı açıklamada, "Bu keklik salımı ile hem süne ile mücadele etmeyi hem de populasyonu azalan kekliklerin çoğalmasını sağlamak avcılık ve yaban hayatını düzenlemek, doğal hayatı yaban hayatı ile birlikte iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Mehmet Yüksel Çevirgen de, Adana'da bugüne kadar 2 bin kınalı kekliği doğaya bıraktıklarını belirterek, "Buğdaydaki süneleri yiyerek buğdayda ki ürün kalitesini de artıracaktır. Ayrıca da çitçimiz bol ürün alacak ve bol kazanç sağlayacak ”diye konuştu.

Kozanlı avcılardan Mustafa Çakıcılı da “Kozan çevresinde 30 -40 yıl önce keklik görüyorduk ama o yıllardan bu yana keklik görmüyorduk. Bu keklik salımı sayesinde bu bölgede keklik çoğalacak. Sürdürülebilir avcılık için bu işlemin yapılması gerekiyor. Bizim köylülerimize ve avcılarımıza düşen görev ise kesinlikle bu yasak zamanlarda yani beş yıl içerisinde bul bölgede av yapılmaması gerekiyor. Köylülerimizin de bilinçli korumacılık yapması gerekiyor. Eğer kaçak avcılık yapanlar varsa uyarılması veya av yaban hayatı müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor” dedi

Doğaya bırakılan Kınalı kekliklerin bazılar uçup çam ağaçlarına konarken bazı kekliklerin ise yerde gezinmeyi tercih ettiği görüldü

Kaynak: İHA