Yaz Hastalıkları Uyarısı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Baran, havaların ısınmasıyla beraber yeni iklime uyum sağlamadaki zorluğun yanı sıra, sağlık problemlerinde de artış görüldüğünü belirtti.

Yaz Hastalıkları Uyarısı
Yaz hastalıklarına karşı uyaran Dr. Baran, havaların ısınmasıyla birlikte daha çok sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların görüldüğünü, yenilen yiyecek ve içeceklerin başta mide ve bağırsakları etkileyebildiğini kaydetti.

Özellikle soğuk içeceklerin ve dondurmanın öncelikle mide yakınmaları olanlarda ağrı ve bulantıya sebep olabileceğini anlatan Baran, ısı artmasıyla gıdaların bozulmasının artacağına işaret ederek, şunları söyledi:
“Hazırlanan yiyecekler fazla bekletilmeden yenilmeli. Ayrıca çabuk bozulabilen, özellikle et ve süt ürünleri eğer bekletilecekse soğutucularda saklanmalıdır. Bozulmuş gıdalar kişiyi zehirleyebilir. Mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, ateş, halsizlik, ishal ve sıvı kaybına yol açarak sağlığı bozarlar. Böyle durumlarda en yakın bir sağlık merkezine başvurmak gerekir.”

BULAŞICI HASTALIKLARA KARŞI TEMİZLİK
Bölgede bulaşıcı özellik taşıyan dizanteri, tifo ve paratifo hastalıklarının sıklıkla görüldüğüne dikkati çeken Dr. Baran, bunların bulaşma yollarının sıklıkla iyi temizlenmemiş ellerle yapılan yiyeceklerin yenmesi olduğunu ifade ederek, “Ayrıca temiz olmayan sulardan içilmesi veya yiyeceklerin bu sularla yıkanmasıyla da mikroplar bulaşmaktadır” şeklinde konuştu.

Baran, herkesin ortak kullandığı kapı kolları, telefonlar ve paraların bu tür mikropların yayılmasında önemli yer teşkil ettiğini kaydetti.

Yazın artan diğer bir rahatsızlık türünün ise güneş ve sıcak çarpmaları olduğunu anımsatan Dr. Baran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güneş çarpması kişinin güneş altında uzun süre kalmasıyla ortaya çıkarken, sıcak çarpması güneş altında kalmadan sıcak bir ortamda uzun süre kalınmasıyla ortaya çıkar. Baş ağrısı, bulantı, halsizlik, vücutta ısı artışı, terleme, çarpıntı ve baygınlık geçirme gibi belirtiler görülür. Bu durum kişide yaşlılık, şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı gibi ek hastalıkların olması durumunda daha da kötü seyredebilir.”
Bu gibi durumlarda hastalanan kişinin serin bir yere çekilerek, ıslak çarşaflara sarılarak soğutulması ve ilgili sağlık ekibinin çağrılması ya da bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini hatırlatan Dr. Baran, “Güneş veya sıcak çarpmasından korunmak için yazın günde en az 2 litre su içilmeli, öğle vakti zorunlu olmadıkça dolaşılmamalı, sentetik değil pamuklu kumaşlar giyilmelidir” diye konuştu.

GÜNEŞTEN KORUNMANIN YOLLARI
Yazın uzun süre güneşe maruz kalma nedeniyle, ultraviyole ışınlarının zararlı etkisiyle cilt lekeleri ve yanıkların oluşabileceğini, yine aşırı terlemeyle oluşan, özellikle çocuklarda isilik denen kızartılar görülebileceğini anlatan Dr. Baran, “Ayrıca, uzun süre zararlı güneş ışınlarının bazen cilt kanserine zemin hazırladığı bilinmektedir. Yine sıcağın ve güneşin etkisiyle gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve konjonktivit gelişebilir” diye uyardı.

Koruma amacıyla tatilde veya denizde güneş kremleri kullanılmasını, serin yerlerde gölgelenilmesi ve öğle zamanları dolaşılmamasını tavsiye eden Dr. Baran, ısıyı yansıttığı için özellikle beyaz renkli giysilerin tercih edilmesini gerektiğini vurguladı.

Dr. Baran, “Oluşan cilt yanığı eğer kızartı şeklindeyse üzerine soğuk kompresler konularak basit tedavisi yapılabilir. Ama cilt yanığı su toplayarak kabarcıklı hale gelmişse, hatta açılmışsa mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

BÖCEK SOKMALARINDA İLK YAPILMASI GEREKENLER
“Sıcakların artması sivrisinek, arı ve diğer böceklerin de artması demektir” diyen Dr. Baran, şu bilgileri paylaştı:
“Sivrisineklerin sokmasıyla ciltte kaşıntılar meydana gelmektedir. Arı sokmaları da bazen alerji ve astımı olan kişilerde çok ciddi krizlere yol açabilir. Eğer arı sokmuşsa, varsa arının iğnesi çıkarılmalıdır. Yara yeri amonyak, sabunlu su veya diğer antiseptik solüsyonlarla temizlenmeli, üzerine buz tatbiki yapılmalıdır. Gerekirse bir sağlık merkezine uğrayıp ilgili pomad ve ilaçlar temin edilmelidir.”
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baran, akrep ve yılan sokmasında ise yaranın etrafının sıkıca sarılması, yara yerinin temiz bir kesici aletle yarılıp bir miktar kan akıtılması ve daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA