Sünnet Edilecek Çocuk Sağlık Taramasından Geçirilmeli

TRABZON - TUĞBA YARDIMCI MISIR - Sünnet edilecek çocuğun sağlıklı görünse dahi sağlık taramasından geçirilmesi gerektiği, özellikle bu aşamada kanama bozukluğu olan hastalıkların tespit edilmesinin çok önemli olduğu bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünnetin ciddi bir operasyon olduğunu ifade ederek, "Sünnet kanama riski bulunan ve kanla teması olan bir işlemdir. Bu durumda işlemi yapan kişinin çok dikkatli olması lazım. Sünnette temas edilen her çocuk bulaşıcı hastalıklar açısından risk taşıyor" dedi.

Köksal, bu nedenle sünnet yapılırken kullanılacak aletlerin kişiye özel olması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizde özellikle yaz aylarında belediyeler ve çeşitli kuruluşlar toplu sünnet organizasyonları gerçekleştiriyor. Bu tür faaliyetler güzel ama enfeksiyon açısından çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Örneğin sünneti yapan kişi asla aynı aletlerle diğer çocuğu sünnet yapmamalı" diye konuştu.

-"Sünnet doğal bir olay değil, operasyondur"

Sterilizasyonun hem sünneti yapan kişiyi enfeksiyon riskine karşı korumak hem de sünnet olan çocuklar arasında olası mikropların bulaşmasını önlemek bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Köksal, şöyle devam etti:

"Sünnet edilecek çocukların sağlık taramasından geçirilmesi, özellikle kanama bozukluğu olan hastalıkların tespit edilmesi lazım. Hemofili bunların başında gelen hastalıktır, çünkü önlenemeyen kanamalara yol açabilir. Dolayısıyla sünnet edilecek her çocuk, sağlıklı görünse de sağlık taramasından geçirilmeli. Bu aşamada çocukların hepatit taramaları yapılabilir, çünkü sünnet sırasında bulaşacak enfeksiyon hastalıklarının başında Hepatit B ve Hepatit C virüsleri gelmektedir. Bu ikisine karşı alınan önlemler, zaten bütün kanla bulaşan diğer hastalıklara karşı da koruyucu olacaktır.''

Köksal, sünnetin doğal bir olay değil, operasyon olduğunu dile getirerek, "Sünnet işlemi mutlaka ehil kişilerce steril ameliyathane koşularında yapılmalı. Bütün koşulların uygun olması lazım. Aileler bu faktörleri mutlaka göz önünde bulundurmalı" dedi.

Kaynak: AA