Didim’de Esnaflara İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri…

Didim Ticaret Odasının katkılarıyla “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında” seminer düzenlendi.

Didim’de Esnaflara İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri…
Didim Ticaret Odası salonunda yapılan seminerde Didim İş Sağlığı firmasından C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kubilay Avlayıcı konuşmacı olarak katıldı.

İş Sağlığı Uzmanı Kubilay Avlayıcı 30 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Temmuz 2012 tarihinden kademeli olarak yürürlüğe girdiğini belirterek Yasanın işletmecilere önemli yükümlülükler getirdiğini söyledi.

Yasanın 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddelerinin esnafları yakından ilgilendirdiğini belirten Avlayıcı “İşyerinde doktor, hemşire, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmayı zorunlu hale getiren ilgili kanun maddelerinin ise 1 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya girecektir.01.01.2013'te yürürlüğe giren üç madde ise şu zorunlulukları getirmektedir; "6331 Sayılı Kanun 17. Madde; İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi zorunluluğu (Her işverenin çalışanlarına vermesini gerektiren eğitimdir) Uyulmadığı durumda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanacak yaptırım; her bir çalışan için her denetimde 1.000-tl. (yaptırım işverene uygulanmaktadır.) 6331 Sayılı Kanun 10. Madde; Risk Değerlendirmesi ve Analiz Raporu hazırlama zorunluluğu. (Her iş yerinin iş yerindeki yaşamsal riskleri tek tek belirleyip rapor haline getirilmesi.) (Denetimlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince yapılacak denetimlerde gösterilmesi zorunludur.) Uyulmadığı durumda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanacak yaptırım; ocak ayı için; 3.000-tl. ve tekrar ettiği her ay için 4.500-tl.Dokümantasyon (İş yerlerinde kullanılan cihazların kullanma talimatlarının ve iş yeri ile ilgili tehlike arz eden unsurların uyarı levhaları halinde asılı olarak bulundurulması.) Uyulmadığı durumda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanacak yaptırım; her bir yükümlülük için 2.000-tl'dir. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında bulunan iş yerleri 01 Temmuz 2013 tarihinden önce İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı ile sözleşme yapıp gerekli bilgileri İSG-KATİP programına kayıt yaptıracaklar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren İş Yeri Hekimi İçin 5000tl/Ay, İş Güvenliği Uzmanı İçin 5000 Tl/Ay Cezaya Maruz Kalacaklardır. Az tehlikeli işletmeler sınıfına giren işverenlerde 01 Temmuz 2014 tarihinde bu maddeye uymak durumundadırlar.”şeklinde bilgiler sundu.
Kaynak: İHA