Çalışma Hayatında İş Teftişi ve Yeni Yaklaşımlar Toplantısı

KOCAELİ - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, çalışanların ve işverenlerin korunmasının, çalışma ortamlarının iyileştirilmesinin, iş kaza ve meslek hastalıklarının en aza indirilmesinin, kayıt dışılığın azaltılmasının, haksız rekabetin önlenmesinin ve istihdamın arttırılmasını amaçlayan programlı teftişlerin tüm sosyal tarafların etkin işbirliği ve gönüllü uyumuyla başarılı olabileceğine inandıklarını söyledi.

Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Şimşek, çalışma hayatındaki hızlı değişimlerin iş teftişinde önemli sorunları beraberinde getirdiğini belirterek, bu durumun sorunların çözümüne yönelik yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç doğurduğunu anlattı.

Bu kapsamda yeni stratejiler belirlediklerini ifade eden Şimşek, 2010 yılından itibaren klasik teftiş anlayışı dışında insanı odak noktasına yerleştiren, risk ve sektör esaslı olarak tüm tarafları kapsayan bir teftiş sistemini uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Şimşek, kurul olarak bu yıl işin yürütülmesi yönünden birçok sektörde teftişler yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İş Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak iş teftişi sisteminde gerçekleştirmeye çalıştığımız önleme kültürünün öne çıkarılmasının, hayata tam manasıyla geçirilmesinin bu sürecin tüm aktörlerinin gönüllü uyumuyla, bir araya gelmesiyle gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Çalışma hayatındaki tüm sosyal tarafların gönüllü uyumu olmaksızın kalıcı ve sürdürülebilir bir gelişmişlikten bahsedemeyeceğimizi biliyoruz. Çalışanların ve işverenlerin korunması, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, iş kaza ve meslek hastalıklarının en aza indirilmesi, kayıt dışılığın azaltılması, haksız rekabetin önlenmesi ve istihdamın artırılmasını amaçlayan programlı teftişlerin ancak tüm sosyal tarafların etkin işbirliği ve gönüllü uyumuyla başarılı olabileceğine inanıyoruz."

-"İş güvenliği uzmanı eğitimi talep ediyoruz"

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye imalat sanayisinin yüzde 13'ünün Kocaeli'de olduğunu belirterek, odalarına üye yaklaşık 2 bin 300 firma bulunduğunu kaydetti.

Kocaeli'de kimya sektörünün ön plana çıktığını ifade eden Zeytinoğlu, Türkiye kimya sanayisinin yüzde 27'sinin il sınırlarında olduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, "Kimya Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Programlı Teftişi" Projesi kapsamındaki teftişlerde tespit edilen eksiklerin giderilmesi için yaklaşık birkaç haftalık süre verildiğini dile getirerek, söz konusu eksiklerin verilen sürede yerine getirilmesinde çeşitli zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Taleplerinin söz konusu sürenin 3 ile 6 aya kadar çıkarılmasını yönünde olduğunu belirten Zeytinoğlu, "Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde yapılan teftişlerde patlamadan koruma dokümanı istenmesi konusudur ancak işletmelerimizde söz konusu dokümanı hazırlayabilecek iş güvenliği uzmanı bulunmamaktadır. Bu kapsamda acilen ve ısrarla bölgemizde eğitim talep etmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak: AA