Bakan Çağlayan: “türkiye’nin Yatırım Yapılabilir Seviyesine Gelmesi Bazı Ülkeleri Rahatsız Etti'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyesine gelmesi bazı ülkeleri rahatsız ettiğini belirterek, “IMF'ye borcunu ödemiş onun yanı sıra dünyada son derece önemli yere gelmiş olan bir Türkiye maalesef önce mazlum gibi gözüken bir takım hareketler ve arkasından illegal marjinal grupların saldırısına uğrayan bir Türkiye haline gelmiştir.Milletimiz artık marjinalleri tamamıyla ayırdı” dedi.



Bakan Çağlayan, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Wow Otel’de düzenlenen “18.Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013” gala yemeğine katıldı.

Programda konuşma yapan Bakan Çağlayan, "Artık dünyanın ekonomik ekseni değişmiştir ve dünyanın ekonomik ekseni gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymıştır. Dünyanın ekseni 180 derece yer değiştirecek bir yapıya dönüşecektir. Gelecek 10 yılda dünya ekonomisinde gelişmiş ülkeler dünya ekonomisinden alış oldukları yüzde 40'lara gerilerken, artık yükselen pazarlar dünya ekonomisinde söz sahibi olacaklar. 2 yıl öncesine kadar bizim ihracatımızın yüzde 50'sini Avrupa'ya yapardık bugün Avrupa ekonomisinin içinde bulunmuş olduğu dar boğazdan dolayı talep dağılmasıyla beraber ihracatımızda Avrupa'nın payı yüzde 50'den yüzde 38'lere kadar geriledi. İhracatımızın dörtte birini yapmış olduğumuz Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarından yaşanan siyasi olaylar ve ekonomik olaylar ile beraber ihracatımızda bu bölgelerde düşüş yaşandı. Yani ihracatımızın yüzde 75'inden fazlasını yapmış olduğumuz gerek Avrupa bölgesi gerek Ortadoğu gerek Kuzey Afrika'da son 4 yılda yaşanan ekonomik olumsuzluklara rağmen Türkiye adeta böylesi bir krizde bir başarı hikayesi oluşturarak ihracatını geçen yıl dünyada en fazla arttıran 2’inci ülke oldu şükürler olsun" dedi.

"Avrupa'da 4 milyon kişinin işini kaybetmiş olduğu bir ortamda Türkiye bunun tam tersi bir gelişme ile bu dönem de tam 5 milyon yeni istihdam sağlamış bir ülke olmuştur” diyen Bakan Çağlayan şunları söyledi:
“İçinde bulunduğunuz bu ülke dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olmuştur. Şimdi idealimiz bulunduğumuz noktadan daha ileriye gitmektir. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde yani 2023'te Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine getirmektir. Dünyada gelmiş olduğumuz ortamda Türkiye IMF'ye borcunu sıfırlamış ve masada pozisyon değiştirmiş, IMF'ye borç veren bir ülke olmuştur şuan. 10 yıl önce Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 85 lirası ancak Türkiye'nin borçlarının faizine giderdi. Bugün gelmiş olduğumuz ortamda Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin sadece 15 lirası borcun faizine gidiyor aradaki 70 lira Türk halkının cebine gidiyor.”
Bakan Çağlayan konuşmasında “Gezi Parkı” olaylarına da değindi. Çağlayan Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyesine gelmesini bazı ülkelerin çekemediğine dikkat çekerek, “İşte bunlar bazı ülkeleri rahatsız etti. Bundan bir ay öncesine kadar dünyanın dört kredilendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine gelen Türkiye IMF'ye borcunu ödemiş onun yanı sıra dünyada son derece önemli yere gelmiştir. Türkiye maalesef önce mazlum gibi gözüken bir takım hareketler ve arkasından illegal marjinal grupların saldırısına uğrayan bir Türkiye haline gelmiştir. Milletimiz artık marjinalleri tamamıyla ayırdı" dedi.

Kaynak: İHA