Atso Yapı Sektörü Projesi Fas’ta Büyük İlgi Gördü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Antalya bölgesindeki yapı firmalarının yurt dışı pazarlara açılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen, Ekonomi Bakanlığı destekli (UR GE) “Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışı’nda Yapılandırılması” projesinin ilk yurtdışı seyahat programının ikinci ayağı Fas’ta gerçekleşti.

Atso Yapı Sektörü Projesi Fas’ta Büyük İlgi Gördü
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç ve Ekonomi Bakanlığı’nın bürokratları ile Yapı Malzemeleri Kümesi’ndeki; Ake Asansör, Artı Banyo, Beta Mimarlık, Delta Yapı, İntercam, Sağlam Yangın Güvenlik, Teknikeller Yapı Malzemeleri, Topçu İnşaat ve Özel Sergün Günısı firmalarının yer aldığı heyet Cezayir’deki temaslarının ardından Fas’a geçti.

Fas temaslarının ilk gününde, Ekonomi Bakanlığı Markalaşma Destekleri Daire Başkanı Bünyamin Kutlu, Ekonomi Bakanlığı Uzmanı M. Emin Torunoğlu, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç ve Yapı Malzemeleri Kümesi’nde yer alan 9 firmaya Kazablanka Ticaret Müşaviri Hilal Ağacıkoğlu tarafından Fas'ın ve Kazablanka’nın ticari ve ekonomik hayatı ile ilgili önemli bilgiler aktarıldı. Fas’ta faaliyet gösteren bazı önemli Türk inşaat firmalarının yetkililerinin de katıldığı görüşmelerde, Fas pazarına girmek isteyen firmaların pazardaki avantajları ve karşılaşabileceği sorunlar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Fas’taki temaslarla ilgili bilgi veren ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç, “ATSO Yapı Malzemeleri kümesi olarak Fas'ın Kazablanka kentinde ve Kazablanka Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler, oldukça başarılı geçti. Proje firmalarımıza yoğun ilgi gösterildi. Bunda iki ülkenin tarihe dayalı dostlukları ve buna bağlı olarak Türklere duyulan sempati ile Türk ürünlerinin kalitesine duyulan güven de önemli rol oynuyor” dedi.

Fas’ta yapılan ikili görüşmelerin yanı sıra, Kazablanka'nın önemli projelerinden olan Kazablanka Limanı’ndaki 180.000 m2’ilk rezidans ve iş merkezlerinin yer aldığı, yaklaşık 17.000 m2'lik birinci etabının tamamlandığı inşaat projesini de ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını ifade eden Dinç şunları kaydetti;
“Cezayir ve Fas pazarındaki ikili görüşmeler ve temaslar devam ederken, her iki ülkenin işadamlarından proje firmalarımıza ortaklık ve yatırım tekliflerinin yanı sıra, bayilik oluşturulması yönünde ön görüşmeler yapılmıştır. Bazı firmalarımızla ise proje anlamında iş bağlantıları kurulmuştur. Hem Cezayir hem de Fas’ta yerli üretimin yeterli olmaması, Türk mallarına olan ilgiyi arttırmaktadır. Cezayir ekonomisinde petrol ve doğal gaz önemli yer tutarken, dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip Fas’ta ise kimya, gıda tekstil ve deri üretimi önem arz etmektedir. Fas, sahra altı pazarına açılmak isteyenler için de fırsatlar sunan bir ülke konumundadır. Bunun yanında Ekonomi Bakanlığımız sayesinde imzalanan ‘serbest ticaret anlaşması’ ile her iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve bağlantıların gelişmesine olumlu katkılar yapmaktadır. Afrika pazarına ilk kez Kuzey Afrika'da giriş yapan ATSO Yapı Malzemeleri kümesi, önümüzdeki günlerde sahra altı ülkeler ile ticari bağlantılar kurmak ve geliştirmek adına ziyaretlerine ve ikili iş görüşmelerine devam etmeyi planlamaktadır.”
Kaynak: İHA