49. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali

TEKİRDAĞ - 11. Macar Günü etkinlikleri kapsamında Rakoczi Müzesi'nde tören düzenlendi.

49. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerde ilk olarak Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ve beraberindeki Macar heyet ve Türk-Macar Dostluk Derneği üyeleri, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'yı ziyaret etti.

Heyet, daha sonra Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ile görüştü.

Etkinlikler kapsamında, Macaristan Savunma Bakanlığı Askeri Bandosu da Tekirdağ Valilik binası önünde ve Tuğlalı Park'ta konser verdi.

Macar heyet, Belediye Başkanı Dalgıç ile Rakoczi Müzesi'ne yürüyerek buradaki törene katıldı.

Büyükelçi Hovari, törende yaptığı konuşmada, Türk-Macar dostluğunun bin yıl öncesine dayandığını, iki ülkenin atalarının bin yıl önce Orta Asya'da birlikte yaşadığını söyledi.

Türklerin ve Macarların, 1. Dünya Savaşı'nda aynı tarafta savaştıklarını ifade eden Hovari, "Günümüzde de Türkiye ile müttefikliğimiz NATO bünyesinde devam etmektedir" dedi.

Hovari, Macar Özgürlük Kahramanı Ferenc Rakoczi'nin, yaşadığı tarihte Türk halkının çok iyi bir dostu olduğunu ve Türkleri çok iyi tanıdığını dile getirerek, "Rakoczi der ki, 'Macar ve Türk halkı stratejik bir ittifak kurmuşlardır.' Ben de şunu belirtmeliyim ki, büyük Macar beyi Rakoczi'nin bu tasavvuru günümüzde gerçekleşmiştir. Macaristan ve Türkiye müttefik iki ülke olmuş ve o zamanda Rakoczi'nin yazıya döktüğü bu düşünceler, fikirler günümüzde geçerlilik kazanmıştır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Rakoczi Müzesi'nin önündeki anıta çelenk sunuldu.

Daha sonra, PTT'ye hazırlatılan özel pul ve zarf ile özel gün damgasının tanıtımı yapıldı.

-Ferenc Rakoczi

Ferenc Rakoczi, 27 Mart 1676'da Macaristan'ın Zemplen iline bağlı Borsi beldesinde doğdu. Avusturya sarayına devşirme olarak götürülen Rakoczi, 6-7 yaşlarına geldiğinde dini eğitim alması için Vatikan'a gönderildi.

Ergenlik çağında Avusturyalıların Macaristan'ı işgal edeceğini anlayan Rakoczi, Fransa'ya geçti. 1701'de Fransa'nın yardım ve desteğini de alan Rakoczi, ülkesine dönerek Macar bağımsızlık savaşının başında bulundu. 1711'e kadar sürdürdüğü Macar bağımsızlık mücadelesinde, vaat edilen yardımların gelmemesi üzerine, 1717'deki Viyana bozgunundan sonra ailesini ve çocuklarını Fransa'da bırakarak, 250 kişilik maiyetiyle Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine geldi.

Edirne ve İstanbul'da yaşamını sürdüren Rakoczi, 1720'de gönderildiği Tekirdağ'da 8 Nisan 1735'te yaşamını yitirdi. Tekirdağ'da adına yapılmış bir çeşme bulunan Rakoczi'nin mezarı, İstanbul'da Saint Benoit Lisesi'ndeki şapelde bulunuyor.

Kaynak: AA