Gençlik ve Spor Bakanlığı Hareketlilik Projesi

EDİRNE - Gençlik ve Spor Bakanlığı Hareketlilik Projesi kapsamında 120 öğrencinin 9 Balkan ülkesini gezebileceği "Gençlik Treni" Edirne'den hareket etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje Koordinasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Demir, Edirne Garı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bakanlıkça düzenlenen birçok etkinlikte gençleri bir araya getirdiklerini söyledi.

Etkinliklerdeki amacın sadece tarihi veya turistlik yerlerin görülmesi olmadığını belirten Demir, şöyle devam etti:

"Amacımız, bizi biz yapan değerlerimizi anlatmak, mazimizi öğretmek. 'Mazisini bilmeyen atisini inşa edemez' diyor Sayın Bakan. Geçmişi bileceğiz ki geleceği inşa edeceğiz. Aynı zamanda birlik ve beraberlik, yani tek devlet, tek bayrak, tek vatan ve tek millet düşüncesini gençlere aşılamak amacıyla hareket ettik. Yine bunlardan birisi Gençlik Treni'dir. Geçen yıl trenimizle doğudan batıya, batıdan doğuya birçok bölgeye gençlerimizi götürdük ve misafir ettik. Gençlerden gelen 'yurt dışına da gidelim' talebi üzerine, Gençlik Treni'ni Balkan Treni yaptık."

Gençlik Treni'nin temel amacının sadece tarihe yolculuk olmadığını, aynı zamanda Balkan coğrafyasına yolculuk yapılacağını anlatan Demir, gençlerin, Prof. Dr. Çağrı Erhan sayesinde akademik bilgilerle de donatılacağını ifade etti.

Demir, gençlerin yolculuk boyunca tuttuğu notların, dönüşlerinde bir kitap haline getirileceğini, çekilen fotoğrafların ise düzenlenecek yarışmayla sergileneceğini kaydetti.

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak da Balkanların Osmanlı tarihi açısından önemli bir yer olduğunu söyedi.

Gençlik Treni'nin, Edirne, Bükreş, Budapeşte, Zagrep Saraybosna, Belgrat, Üsküp ve Selanik hattını kullanacağını aktaran Ocak, 120 öğrencinin 13 gün boyunca 9 Balkan ülkesini gezeceğini ifade etti.

Gençlik Treni yolcularından Sema Büyükbaş da AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezi sayesinde hem tarihi öğreneceklerini hem de sosyal bir etkinlik gerçekleştireceklerini söyledi.

Tuğba Vural ise Türklerin Balkanlar ile Osmanlı Devleti aracılığıyla bir bağı olduğunu ve gezi sayesinde tarihi öğreneceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından aileler, çocuklarını el sallayarak uğurladı.

Kaynak: AA