Doğal Yaşamı Yaban Hayatı Koridoruyla Koruyacaklar

KARS - Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kuzey Doğa Derneği arasında imzalanan protokolle Kars, Erzurum, Artvin ve Ardahan illeri arasında oluşturulacak "yaban hayatı koridoru" sayesinde hem doğa hem de yaban hayatı korunacak.

Dernek Başkanı ve Amerika'daki Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük odaklı ve bilimsel tabanlı doğa koruma alanının bakanlık tarafından ağaçlandırılacağını ifade ederek, alanın Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'ndan başlayarak, Gürcistan sınırına kadar devam edeceğini belirtti.

Yeni oluşacak alanın korunan bir orman olacağını dile getiren Şekercioğlu, "Aradaki 2 bin 500 hektarlık boş arazi ağaçlandırılarak orman parçaları birbirine bağlanacak ve ormanlar eskisi gibi devamlı hale gelecek. Ormanlardaki bozayı, kurt ve vaşak gibi yaban hayvanları, hareket edebileceği yeni yaşam alanı kazanacak" dedi.

Şekercioğlu, koridorun 162 kilometre uzunluğunda 28 bin 543 hektarlık alanı kaplayacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki milli parkların yüzde 70'inden daha büyük bir alan oluşturulacak. 2 bin 500 hektarlık alan ağaçlandırılacak. Bakanlığımız bunun ihalesini yaptı ve ağaçlandırma çalışmaları bu sene başladı.

Tabii bu uzun yıllar sürecek bir proje. Bu sayede Türkiye'de bir ilk gerçekleşecek. Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin ağaçlandırmayla birbirine bağlanacak ve çok büyük bir alan korunacak."

-"Doğu Anadolu'da doğa turizmini geliştirmek istiyoruz"

Doğu Anadolu bölgesinde doğa turizminin gelişmesini amaçladıklarını vurgulayan Şekercioğlu, yaban hayatı koridoruyla Türkiye'de ağaçlandırmayı arttırmak ve bölgedeki bozayı, vaşak ve kurt gibi yaban hayvanlarının korunmasını istediklerini kaydetti.

Dernek olarak vericilerle kurt ve bozayıları takip ettiklerini belirten Şekercioğlu, "Bakanlığın da desteğiyle bu hayvanların ne kadar büyük bir alan kullandığını gösterdik. Bir kurt bir senede İstanbul'un yüz ölçümünden daha fazla alan kullandı, yani 5 bin 400 kilometrekarelik bir alan. Yaban hayatı için bölgedeki ormanların tekrar geri gelmesi ve orman parçalarının birleştirilmesi çok mühim. Türkiye'nin ilk yaban hayat koridoru da bölgedeki orman parçalarını birleştirerek çok büyük yeni bir alan oluşturulacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA