Söğüt İlçesinde 19. Yörük Kurultayı

Bilecik’in Söğüt ilçesinde, Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri öncesi düzenlenen 19. Yörük Kurultayı Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar başkanlığında toplandı.

Söğüt İlçesinde 19. Yörük Kurultayı
Kurultaya Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen, Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Yörük Federasyonu ve dernek temsilcileri iştirak ettiler.

Vali Akpınar, yaptığı konuşmada, 732. Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenliklerini en iyi şekilde hazırlanmak, görkemli şekilde yapmak ve geçmiş yıllarda görünen hataları, aksaklıkları tekrarlamamak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Konfederasyon, federasyon ve derneklerin fikirleri, teklifleri, önerileri ve eleştirilerinin kendileri için önemli olduğunu ve değerlendireceklerini ifade eden Vali Akpınar, şöyle konuştu:
"Maksadımız, ecdadımıza yakışır şekilde şenlikleri yapmak. Şenliklere gelen misafirlerimizi en iyi şekilde karşılamak ve rahat ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu bizim görevimiz aynı zamanda. Görevimizin dışında içimizden geldiği üzere ecdadımıza saygının, hürmetin bir sonucu olarak severek ve isteyerek yaptığımız bir görevimiz. Eleştirilerinizi, tekliflerinizi ve düşüncelerinizi açık yüreklilikle ortaya koyarsanız bizler de memnun oluruz. Yapılan hataları, yanlışlıkları tekrarlamamak veya vatandaşı sıkıntıya sokan uygulamalar varsa onları yapmamak ve gözden geçirmek için gerekli tespitleri yaparız."
Kaymakam Gözen de bu yıl 732'incisini tertipleyecekleri Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nin omuzlarına tarih ve millet için önemli sorumluluk yüklediğini belirtti.

Gözen "Bu sorumluluk anlayışı içerisinde her yıl program gözden geçirilerek, geliştirilmekte ve gün geçtikçe de her kesimden ilgi ve katılım görmektedir. Bu nedenle programlarımızın ayrışmaya değil, daha güçlü bir birleşmeye, ortak tarih ve kültürümüzü tekrar hatırlatmaya, bir ve beraber oldukça neleri başarabildiğimizi ortaya koymaya yönelik mesajların güçlenmesini sağlayacak bir anlayışta tertiplenmesi gerekiyor. Tüm katılımcılarında ayrışmaya değil, birliğe katkı sağlayacak davranış ve jestlerde bulunmaları da bu amaca en büyük katkıyı yapacaktır. Bize düşen işte bu teşviki sağlayacak ortamı oluşturmak, aksi sonuçlara sebep olacak ortamları ortadan kaldırarak bir toy havası içerisinde şenliklerin gerçekleşmesini temin etmektir."
Söğüt Belediye Başkanı Güneş ise, kurultayda alınacak kararların yol gösterici olmasını ve bundan sonraki şenliklerde de bir mihenk taşı olması temennisinde bulunarak, "Osmanlı devletinin kurulduğu ve temellerinin atıldığı topraklarda her yıl Yörükler olarak dedelerimizden gelen bir gelenekle eylül ayında buluşuyoruz. Bu toprakların özü mayası olan Yörükler ve Türkmenler burada. Ertuğrulgazi Vakıfımız, sizlerin talepleriniz doğrultusunda şenliklerimizde nasıl bir program hazırlayacağımızın adımını bu kurultayda atmış olacağız" dedi.

Konfederasyon, Federasyon ve Dernekler adına konuşan Türk Boyları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Küçükyaman da "Bizler bu görevi addettik. Çünkü köklerine bağlı olmayan gövdenin, gövdesine bağlı olmayan dalın, dalına bağlı olmayan yaprakların meyvesinin olmayacağı gibi bizlerde köklerimize bağlılığımızı göstermek adına burada hep beraber günümüzde en çok ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik içerisinde Ertuğrulgazi'yi anacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, 731'inci Ertuğrulgaziyi Anma ve Söğüt Şenliklerinde kurulan çadırlarda en güzel, en donanımlı çadır yarışmasında birinci olan Osmangazi Kültür Dernekleri Federasyonu Oğuz Boyları Konfederasyonu, ikinci olan Bilecik Ertuğrulgazi Derneği ve üçüncü olan Pazaryeri Günyurdu Yörüklerinin temsilcilerine ödülleri verildi.

Toplantı, 731'inci Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenliklerinin değerlendirilmesi ve 732'inci Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenliklerinde neler yapılacağı hakkındaki dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erdi. Vali Akpınar, Kaymakam Gözen, Belediye Başkanı Güneş ve beraberindekiler daha sonra Söğüt Ertuğurulgazi türbesini ziyaret ederek dua ettiler.
Kaynak: İHA