"Bilecik'in Enerji ve Doğalgaz Sorunları" Konferansı

Bilecik - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Üst Kurulu Üyesi Fatih Dönmez, "Enerji piyasasında rekabetçi bir piyasanın oluşmasını istiyoruz. Serbest giriş ve rekabetçi bir fiyat olmalı ve hizmetler kesintisiz olmak zorundadır" dedi.

Dönmez, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Bilecik'in Enerji ve Doğalgaz Sorunları" konulu konferanstaki konuşmasında, Türkiye'deki enerji piyasasının genel durumuna ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'de faaliyet gösteren en büyük ilk 10 şirket arasında çoğunluğun enerji şirketi olduğunu dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:

"EDPK olarak, elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG piyasalarını düzenleme ve denetleme çalışmaları yapıyoruz. Bu piyasada oyuncu olmak isteyen şirketler ilk önce kuruma başvuruyor. Piyasadaki fiyatların düzenlemesini de gerçekleştiriyoruz. EPDK'nın hedefleri arasında enerjinin tüketiciye kaliteli ve sürdürülebilir bir alt yapıyla sunmak ve tüketiciyle üretici arasından dağıtıcıyı çıkartmak bulunuyor. Biz, çalışmalarımızı düzenleme, denetleme ve lisans olmak üzere üç ana başlıkta gerçekleştiriyoruz. Enerji piyasasında rekabetçi bir piyasanın oluşmasını istiyoruz. Serbest giriş ve rekabetçi bir fiyat olmalı ve hizmetler kesintisiz olmak zorundadır. Arz güvenliği önemli çünkü sanayicimiz çalışıyor ve hergün üretim devam ediyor. Kimse enerjisinin kesilmesini istemez. Enerjinin kesintisiz gelmesi konusunu biz arz güvenliği olarak görüyoruz. Onun için bu üç parametreyi dengeli bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz."

Enerji tüketimi konusunda gelir olarak piyasa büyüklüklerine bakıldığında 2012 yılında Türkiye'de 239 milyar kilovatsaat elektrik tüketimi yapıldığını aktaran Dönmez, söz konusu tüketimin bedelinin yaklaşık olarak 60 milyar lira olduğunu vurguladı.

Diğer enerji tüketim rakamlarına da değinen Dönmez, şunları kaydetti:

"Petrol piyasasındaki duruma baktığımızda büyüklüğü 75 milyar lira civarındadır. Otogaz kullanımından sonra artan bir büyüklüğe sahip olan LPG'de ise 8,5 milyar lira civarındadır. Geçtiğimiz yıl 45 milyar metreküp doğalgaz tükettik. Orada da 30 milyar civarında bir piyasa büyüklüğü var. Bu alanları topladığımız zaman EPDK'nın toplam piyasa büyüklüğü 173,5 milyar lira civarındadır. Türkiye'de bankacılık ve finans kesimini bir kenara bırakırsak eğer, en büyük piyasaya sahibiz. Türkiye'deki ilk 500 şirket zaman zaman açıklanıyor. Bu şirketlerin ilk 10'una baktığımız zaman bunların çoğunun enerji şirketleri olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.

Elektrik üretimi konusunda Bilecik'te gerek rüzgar gerek ise doğalgazdan üretim tesislerinin bulunduğunu ve yeni yatırımların var olduğunu aktaran Dönmez, şöyle devam etti:

"Bilecik'te yatırımlar tamamlandığı zaman toplamda bin 900 megavat civarında bir üretim kapasitesi olacak. Bilecik'te 1 rüzgar santrali, 2 hidrolik santrali, 2 doğalgaz ve 1 fueloil santrali bulunuyor. Bilecik'te 113 bin elektrik abonesi var. Toplam tüketim 1 milyar 69 milyon kilovat saat. 723 serbest tüketici abonesi var."

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Subaşı ile sanayiciler katıldı.

Kaynak: AA