Antalya Fırıncılar Odası Ruhsatsız Fırınlarla Mücadele Ediyor

ANTALYA - Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, "Gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda ruhsatsız fırın sayısı ruhsatlı fırın sayısını geçecektir" dedi.

Buhurcu, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'da faaliyet gösteren 220 fırından 39'unun ruhsatsız olduğu ya da başka bir ruhsat adı altında ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapıldığının tespit edildiğini bildirdi. Yasal şartlarını yerine getirmiş fırınlar zarara uğratılarak, piyasada haksız rekabet oluştuğunu ifade eden Buhurcu, konuyla ilgili ilçe belediyelerine de defalarca yazılı müracaatta bulunulduğunu kaydetti.

Buna rağmen ruhsatsız olarak ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapmaya devam eden fırınlar olduğuna dikkati çeken Buhurcu, ayrıca unlu mamul ruhsatı olmayan işletmelerde de üretim gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Bazı ruhsatsız fırınların ruhsatlı fırınlardan göstermelik irsaliye ve fatura alarak üretim yaptığına değinen Buhurcu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Şu gerçek bilinmelidir ki hiçbir fırın dışarıdan ekmek alıp satmak için açılmaz. Tek bir ruhsatsız fırınla başlayan bu olumsuzluklar yedi yıl içinde bugünkü duruma gelinmesine neden olmuştur. Gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda ruhsatsız fırın sayısı ruhsatlı fırın sayısını geçecektir. Bu korkunç gerçeğe belediyelerin gerekli hassasiyeti göstermelerini arzu ediyoruz. Fırın açacak kişilerin mağdur olmaması için ilgili belediyeye giderek işyeri açmak için ön izin aldıktan sonra yatırım yapmaları gerekmektedir. Gros ve mega marketler içinde bulunan fırınların nasıl ruhsatlandırılacağı, ilgili yönetmeliklerde net olarak belirtilmesine rağmen bugüne kadar yönetmelik şartlarına uyulmadan ruhsatlandırılma yapılmış veya ruhsatsız olarak üretim yapılarak haksız rekabete sebebiyet verilmektedir."

Son günlerde ekmek israfı ile ilgili çalışmaların olduğu bir ortamda ruhsatsız çalışan fırınların bilinçsiz şekilde ekmek üretiminde bulunduğunu kaydeden Buhurcu, ekmek israfını önlemek için en önemli çalışmanın, ruhsatsız fırınların kontrol altına alınması gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA