Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MİT, Milli Eğitim Bakanlığı, THY, PTT ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalandığı öne sürülen protokolle herkesin kişisel takibe alınarak fişlendiği iddialarına ilişkin, “Kişinin özel hayatını ilgilendiren bilgiler Anayasa ile teminat altına alınmıştır ama ülke güvenliğini ilgilendiren konularda da kurumlar görev sınırları içerisinde gereken neyse onu yaparlar.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım:
Bunun dışında bir iş yapıldıysa bu da suçtur” dedi.

Keçiören-Tandoğan Metro inşaatı dolayısıyla bir süredir trafiğe kapalı bulunan ve yapım çalışmaları planlanan tarihten erken bitirilen Kızlarpınarı Caddesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından trafiğe açıldı. Cadde üzerinde bulunan esnafı tek tek dolaşarak vatandaşlarla sohbet eden Bakan Yıldırım gazetecilere açıklamalarda bulundu. Metro yapım çalışmalarının bundan sonra planlandığı gibi gideceğini sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım, Keçiören-Tandoğan Metro hattının 2014 yılının ilk yarısında açmayı planladıklarını kaydetti.

Keçiören metro hattında tünel çalışmalarının yüzde 50 oranında tamamlandığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, “Kazı işleri büyük oranda yapıldı. İstasyon çalışmaları yapılıyor. Çayyolu ve Sincan metro hattında bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Burada da çalışmalarda planladığımız çerçevede devam ediyor. Temmuz ayından itibarın tren setlerimiz gelmeye başlayacak ve Ağustos ayında deneme sürüşlerine geçeceğiz. Her şey yolunda giderse bu yılsonu bu iki hattı açmış olacağız. 2014 yılında da Keçiören hattını açmış olacağız ve böylece Ankara’nın 10 yıllık raylı sistem meselesi de gündem den kalkmış olacak” diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından metro çalışmaları 2012 yılında olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, çalışmalara bir yıl önce başladıklarını ve bu süre içerisinde olağanüstü bir gayret gösterilerek Ankaralıların metroya kavuşması için çalışmaların süratle devam ettiğini dile getirdi.

İstanbul Gezi Parkı’nda yaşanan olaylarla ilgili gazetecilerin sorularını üzerine Bakan Yıldırım, konun Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda gündeme geleceğini söyledi.

Her konunun Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda ele alındığını hatırlatan Bakan Yıldırım, “Toplumumuzu ilgilendiren konular mutlaka görüşülür” dedi.

FİŞLEME İDDİALARI
Bir gazetecinin, “MİT, Türk Hava Yolları, Milli Eğitim Bakanlığı, PTT’nin içerisinde bulunduğu kurumların gizli sözleşme yaptığı yönünde bir iddianın olduğu ve bu iddiayla herkesin kişisel takibe alınarak fişlendiği yönünde iddialar var” sorusu üzerine Bakan Yıldırım, “Siz uçak yolculuğu yaptığınız zaman adınızı, soyadınızı ve bilgilerinizi almıyorlar mı, yeni mi başladı bu. Zaten biletinizde yazıyor hepsi. Seyahat için devletin vatandaşla olan işleriyle ilgili her zaman vatandaş bilgileri devletin kurumlarında vardır. Bunda yadırganacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Herkese açık bilgiler bellidir, açık olmayan bilgilerde belli değildir. Kişinin özel hayatını ilgilendiren bilgiler Anayasa ile teminat altına alınmıştır ama ülke güvenliğini ilgilendiren konularda da kurumlar görev sınırları içerisinde gereken neyse onu yaparlar. Bunun dışında bir iş yapıldıysa bu da suçtur” dedi

Gazetecilerin “gizli protokol olduğunu yalanlıyor musunuz” sorusu üzerine Bakan Yıldırım, “Ben biz gizli protokol vardır veya yoktur demiyorum. Ben mekanizmayı anlamıyorum” diye konuştu.

Bakan Yıldırım yaptığı açıklamaların ardından makam aracıyla trafiğe açılan yoldan Bakanlar Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere Başbakanlık Yeni Bina’ya hareket etti.
Kaynak: İHA