İsrail, Golan Tepeleri'nde Rus Barış Gücüne Karşı Değil

MOSKOVA - İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Faina Kirschenbaum, Rus barış gücünün Golan Tepeleri'ne yerleştirilmesine İsrail'in karşı çıkmayacağını söyledi.

Resmi ziyaret dolayısıyla Rusya'da bulunan Kirschenbaum, yaptığı açıklamada, Golan Tepeleri'nde barış gücü bulunan ülkelerin, askerlerinin yaralanması nedeniyle çekilmek istedikleri konusunda bilgi aldıklarını ve Rusya'nın buraya barış bücü gönderme kararı olursa İsrail'in buna itiraz etmeyeceğini belirtti.

Golan Tepeleri'ne "hiçbir şey yapmayan, etkisiz barış gücü askerleri de yerleştirildiğini" savunan Kirschenbaum, İsrail'in "etkin faaliyet gösterecek, barış ve huzuru temin edecek barış gücü istediğini, bunların hangi ülkeden gelmesininse önemli olmadığını" kaydetti.

Suriye'nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967 yılında yapılan "Altı gün savaşları" sonrasında İsrail tarafından işgal edildi. İsrail, 1981 yılında aldığı kararla Golan Tepeleri'nde ele geçirdiği toprakları ilhak ettiğini duyurdu. BM'nin, İsrail'in aldığı bu kararının geçerli olmadığı ve işgal edilen toprakların Suriye'ye geri verilmesi konusunda aldığı kararlara rağmen Golan Tepeleri, İsrail-Suriye arasında tartışmalı bölge olarak kaldı.

Suriye'de çatışmaların şiddetlendiği son günlerde Suriye ve İsrail arasındaki Golan Tepeleri'nde de gerginlik yaşandı. Golan Tepeleri'nde bulunan Avusturya Barış Gücü askerlerinin yaralanması nedeniyle bu ülke askerlerini çekme kararı aldığını duyurmuş, Moskova yönetimi ise bölgeye barış gücü göndermeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA